Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe gaat Monuta om met de aanvullende maatregelen rondom het coronavirus?

Monuta is een uitvaartbedrijf met een belangrijke maatschappelijke functie. Namelijk het verzorgen van het laatste afscheid. We hebben een cruciale rol te spelen in het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus en die rol nemen we heel serieus. We volgen nog altijd de richtlijnen op die vanuit het RIVM en de Rijksoverheid zijn afgekondigd. Voor de uitvaarten die Monuta verzorgt gelden specifieke maatregelen. Uiteraard zorgen we ervoor dat ons personeel precies weet hoe ze daarnaar moet handelen. 

We hanteren specifieke maatregelen voor uitvaarten:

  • We zorgen dat er afstand tussen mensen gehouden kan worden.
  • We zorgen voor informatievoorziening over de hygiënerichtlijnen aan genodigden/gasten voorafgaand aan de uitvaart en op onze locaties. We faciliteren de nodige middelen hiervoor.
  • In onze cateringfaciliteiten zijn hygiënemaatregelen genomen om de condoleance na de dienst mogelijk te maken.
Hoe gaat Monuta om met de hygiëne van haar medewerkers rondom het coronavirus?

We monitoren continu de situatie in Nederland door contact te onderhouden met de bekende instanties. We handelen volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarbij vullen we deze aan met onze eigen regels om onze gasten en ons personeel te beschermen.

Om besmetting te voorkomen volgen we voor onze medewerkers de volgende maatregelen om verspreiding te voorkomen 

  • Regelmatig handen wassen met water en zeep
  • Papieren zakdoekjes gebruiken
  • Met hoesten of niezen, zoveel mogelijk in een papieren zakdoek en anders in de elleboogplooi
  • Geen handen schudden of ander lichamelijk contact
  • Uitvaartverzorgers blijven op  afstand bij afspraken
  • Als het nodig is of als zij dat wensen, gebruiken onze medewerkers beschermende kleding of andere beschermingsmiddelen
  • Onze uitvaartverzorgers werken vanuit huis waar mogelijk
Is een overledene met coronavirus nog besmettelijk?

Als een overledene besmet is geweest met het coronavirus, dan volgt Monuta hiervoor de regels die zijn gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM. Monuta heeft haar eigen aanvullende richtlijnen die bekend zijn bij de uitvaartverzorger. In principe kan de uitvaart gewoon doorgaan op de reguliere manier. Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na het overlijden. 

Mag ik bij de laatste verzorging van een dierbare aanwezig zijn?

Ja, het is mogelijk om aanwezig te zijn bij de laatste verzorging van een overledene.  Bepaalde handelingen doet alleen de overledenenverzorger. Thuis verzorgen is ook een optie. De uitvaartverzorger of degene die de laatste verzorging doet, begeleidt de nabestaanden hierbij stap voor stap.

Kan iemand met het coronavirus thuis opgebaard worden?

Een thuisopbaring is mogelijk. Bij een thuisopbaring controleert de uitvaartverzorger of uitvaartmedewerker dagelijks  de overledene en de koeling. 

Kan de kist open blijven bij de opbaring en de uitvaart?

De kist kan open blijven of u kunt ervoor kiezen om hem te sluiten. 

Mag ik mijn overleden dierbare aanraken, kussen, knuffelen?

Nadat de overledene verzorgd is, zijn er geen beperkingen aan het contact met uw overleden dierbare. Net als anders, wordt goede handhygiëne aangeraden. Dus was uw handen met zeep. 

Kunnen we rouwbezoek ontvangen?

Het is mogelijk om rouwbezoek te ontvangen in het uitvaartcentrum. Of u thuis rouwbezoek kunt ontvangen, kunt u het beste zelf beoordelen.