Veelgestelde vragen over uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering

Is er een minimum leeftijd en een maximum leeftijd voor een uitvaartverzekering?

Wanneer u zelf een uitvaartverzekering aanvraagt, is de minimale leeftijd achttien jaar. Wanneer u uw kinderen wilt verzekeren, is er geen minimum leeftijd. U kunt een verzekering afsluiten tot uw 75ste levensjaar. Maar ook als u ouder bent, kunt u bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. U kunt namelijk met het Monuta Uitvaartfonds een bedrag opbouwen voor uw uitvaart en u ontvangt een vaste rente over uw storting(en). Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Uitvaartverzorging N.V.

Kunnen mijn kinderen worden meeverzekerd?

Jazeker, u heeft hierbij twee mogelijkheden. U kunt kiezen voor de gratis kinderdekking of voor een betaalde polis. In beide gevallen dienen de kinderen wel op uw polis te staan. Wanneer u een nieuwe verzekering afsluit, kunt u uw kinderen meeverzekeren.

Is de uitvaartverzekering ook geschikt voor een uitvaart in het buitenland?

Ja, wanneer u wilt dat de uitvaart in het buitenland plaatsvindt, dan kunt u kiezen voor de Uitvaart Geld-verzekering. Uw nabestaanden krijgen dan een geldbedrag uitgekeerd waarmee zij de kosten van de uitvaart kunnen betalen. Een verzekering met een dienstenpakket is alleen geschikt voor het regelen van een uitvaart die in Nederland plaatsvindt.

Hebben jullie ook een uitvaartfonds?

Voor het eenvoudig opbouwen van een bedrag voor de uitvaart, bieden wij het Monuta Uitvaartfonds aan. U kunt eenmalig of vaker een bedrag in uw fonds storten en zo de uitvaart financieel mogelijk maken. Kijk hier voor meer informatie over het Monuta Uitvaartfonds.

Afsluiten van een verzekering

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum verzekerd. U kunt er zelf voor kiezen wanneer u de verzekering in laat gaan. Als u de verzekering online afsluit kan dit per direct tot 30 dagen na de aanvraag. Wilt u liever een ingangsdatum die verder in de toekomst ligt? Neem dan telefonisch contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. 

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heeft u na ontvangst van uw nieuwe polis 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met uw nieuwe verzekering dan hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Wat houdt de medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte of aandoening waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is.  Wij willen iedereen de mogelijkheid geven om een verzekering af te sluiten voor de financiering van een afscheid met een goed gevoel. In veel gevallen kunnen we mensen een passende oplossing bieden. In sommige gevallen bieden wij een uitvaartverzekering aan met wachttijd voordat u verzekerd bent. Overlijdt u binnen de wachttijd, dan ontvangen uw nabestaanden 80% van de premie terug.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er hierdoor voor u een hogere premie geldt, er een wachttijd is of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten. Wij begrijpen dat dit vragen op kan roepen. Omdat elke situatie persoonlijk is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Om u toch te helpen uw uitvaart financieel te regelen, kunt u in alle gevallen gebruik maken van het Monuta Uitvaartfonds. Hiermee bouwt u een bedrag op waarmee uw nabestaanden straks de kosten van uw uitvaart kunnen betalen. Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Uitvaartverzorging N.V.  U ontvangt een vaste rente over uw storting(en). Op deze manier hopen wij u alsnog van dienst te kunnen zijn.

Waar vind ik de polisvoorwaarden?

Bij Monuta vinden wij het belangrijk dat u onze algemene voorwaarden goed begrijpt. U vindt hier een overzicht van alle polisvoorwaarden en andere belangrijke documenten, zoals het dienstverleningsdocument. Indien u hier vragen over heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat zijn distributiekosten?

Als u een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u per verzekerde eenmalig een bedrag aan distributiekosten. Dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Distributiekosten zijn kosten voor personeel en automatisering. Met dit bedrag zorgen wij er onder andere voor dat uw polis wordt opgemaakt en dat u deze op tijd ontvangt. De kosten worden verdeeld over de gehele looptijd van de verzekering. Wij noemen de premie altijd inclusief distributiekosten. In het dienstverleningsdocument vindt u meer informatie en de actuele distributiekosten.

Betalen en opzeggen

Hoe lang moet ik premie betalen?

Wanneer u een uitvaartverzekering online afsluit, betaalt u tot uw 85ste jaar premie. U blijft dan levenslang verzekerd. Wilt u een andere looptijd? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden.

Wat zijn de mogelijkheden voor het betalen van mijn premie?

Wanneer u online een uitvaartverzekering heeft afgesloten, betaalt u maandelijks uw premie via een automatisch incasso. Er zijn ook andere mogelijkheden of termijnen waarop u uw premie kunt betalen. Zo kunt u via automatisch incasso ook per kwartaal of jaar betalen. Ook bieden wij u de mogelijkheid om per acceptgiro te betalen. Het is niet mogelijk om uw premie met contant geld te betalen. Om uw betalingswijze te veranderen of wanneer u vragen heeft, kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Hoe wijzig ik mijn rekeningnummer?

U kunt uw rekeningnummer gemakkelijk online wijzigen via onze website. U vindt hier het wijzigingsformulier waarmee u dit direct kunt regelen. U kunt ook telefonisch of per brief uw nieuwe rekeningnummer aan ons doorgeven. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92 of stuur een brief naar Monuta, Postbus 20, 7300 AA Apeldoorn. 

Hoe kan ik mijn uitvaartverzekering opzeggen?

Wanneer u uw uitvaartverzekering wilt stopzetten, heeft u twee mogelijkheden. U kunt uw verzekering afkopen of premievrij maken. Voor meer informatie hierover, kunt u op deze pagina kijken of kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Geldt er een opzegtermijn bij het opzeggen van mijn uitvaartverzekering?

U kunt uw uitvaartverzekering op elk gewenst moment stopzetten. Er geldt dus geen opzegtermijn. Tijdens de looptijd van uw verzekering bouwt u waarde op. Het stopzetten van uw verzekering kan gevolgen hebben voor de hoogte van de opgebouwde waarde. Laat u dus van te voren goed informeren als u uw uitvaartverzekering wilt stopzetten. U kunt telefonisch contact met ons opnemen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.