Veelgestelde vragen over uw belastingaangifte

Welke verzekeringen moet ik opgeven bij de Belastingdienst?

Alle verzekeringen die u kunt afkopen moeten bekend zijn bij de Belastingdienst. Zowel een uitvaartverzekering in natura als een geldverzekering is afkoopbaar. Als bij de belastingaangifte het afkoopbedrag hoger is dan € 6.976,-, dan moet u het hele bedrag opgeven bij de Belastingdienst. Is het bedrag lager dan € 6.977,-, dan valt het bedrag onder de vrijstelling. U geeft het verzekerd bedrag dan niet op in de aangifte. Het gaat hierbij dus niet om de verzekerde waarde, maar de daadwerkelijke (afkoop)waarde van de verzekering.

Waar kan ik de waarde van mijn verzekering opvragen?

De waarde van uw verzekering staat vermeld in uw polis. In uw Mijn Monuta-account kunt u de polis inzien. Heeft u nog geen Mijn Monuta-account? Activeer dan uw Mijn Monuta-account. U kunt ook telefonisch de waarde bij ons opvragen via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92. Wij zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 21.00 uur. Of stuur een e-mail naar monuta@monuta.nl

Waarom informeert Monuta mij niet pro-actief over de waarde van mijn verzekering?

Alleen verzekerden met een ‘uitvaartverzekering in geld’ moeten hun waarde opgeven. Dit geldt niet voor alle verzekerden. De meeste verzekeringen hebben op 1 januari 2015 een (afkoop)waarde die lager is dan het vrijgestelde bedrag van € 6.956,-. Daarom informeert Monuta haar verzekerden niet pro-actief.