Monuta troostkoffer jongeren

Troostkoffer middelbaar onderwijs

Voor jongeren is de puberteit een verwarrende tijd. Verlies je in die tijd ook nog eens een dierbaar persoon, dan lijkt de chaos compleet. Het kan moeilijk zijn om te gaan met een groot verlies. Jongeren willen niet anders zijn, ze willen geen medelijden maar medeleven. Sommige jongeren zijn verdrietig en anderen zijn boos. Maar plezier maken hoort ook gewoon bij het leven van de jongeren. Daarom kan het moeilijk zijn aan de jongere te zien hoe hij/zij zich voelt. Iedereen verwerkt verlies rondom een overlijden immers op zijn of haar eigen manier.

Aan de hand van deze troostkoffer geven wij u middelen waarmee u het onderwerp bespreekbaar kunt maken, individueel met een jongere of in groepsverband, in de klas als geheel of met de individuele leerling. Op die manier kunt u de jongeren steunen in het verliesproces.

De troostkoffer is bedoeld voor gebruik in het middelbaar onderwijs wanneer er sprake is van een overlijden. Dit kan zijn bij een overlijden van een leerling of een leerkracht, maar ook bij een overlijden van iemand uit het gezin of de familie van de leerling. Daarnaast is de troostkoffer bijvoorbeeld ook bruikbaar in hospices als een dierbaar iemand komt te overlijden. De troostkoffer kan de pijn niet wegnemen, maar kan wel ondersteunend zijn bij het verwerken van het verlies. De troostkoffer bevat boeken, sommige om te lezen, sommige om in te werken, voor jongeren, leerkrachten, begeleiders en ouders. Daarnaast vindt u in de koffer diverse materialen, literatuursuggesties en tips voor het omgaan met rouwende jongeren.