Belastingaangifte 2019

Vanaf 1 maart 2020  kunt u uw aangifte inkomstenbelasting doen op de website van de Belastingdienst. In de aangifte staat een onderdeel over kapitaalverzekeringen. Als u een uitvaartverzekering in geld heeft, is dit een kapitaalverzekering. Als de afkoopwaarde van uw verzekering hoger is dan € 7.118 moet u deze opgeven bij de Belastingdienst onder bezittingen in box drie. Is de afkoopwaarde lager dan hoeft u deze niet op te geven. De waarde is overigens niet hetzelfde als het verzekerde kapitaal, de waarde is lager. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Deposito/Uitvaartfonds 
De waarde van het Uitvaartfonds/Deposito valt niet onder de vrijstelling voor uitvaartverzekeringen. Dit betekent dat de waarde valt onder het algemene vermogen in box drie (sparen en beleggen) In deze box geldt een algemene vrijstelling voor vermogensrendementsheffing van € 30.360 in 2019.  

Nabestaanden
Als nabestaande hoeft u geen belasting te betaling over het bedrag dat u uitgekeerd krijgt van de uitvaartverzekering. Het geld moet wel gebruikt worden voor de uitvaart en alles daaromheen, anders valt het onder erf-geld. Op het moment dat het valt onder geld dat geërfd is, moet hierover wel belasting betaald worden.