Overslaan en naar de inhoud gaan

Belastingaangifte 2020

maandag 1 maart 2021

Vanaf vandaag kunt u uw aangifte inkomstenbelasting doen op de website of via de app van de Belastingdienst. In de aangifte staat een onderdeel over kapitaalverzekeringen. Als u een uitvaartverzekering in geld heeft, is dit een kapitaalverzekering. Als de afkoopwaarde van uw verzekering hoger is dan € 7.232 (2020) moet u deze opgeven bij de Belastingdienst onder bezittingen in box drie. Is de afkoopwaarde lager dan hoeft u deze niet op te geven. De waarde is overigens niet hetzelfde als het verzekerde kapitaal, de afkoopwaarde is lager. De afkoopwaarde van uw verzekering staat vermeld in uw polis. In uw Mijn Monuta-account kunt u de polis inzien. Heeft u nog geen Mijn Monuta-account? Activeer dan uw Mijn Monuta-account. U kunt ook telefonisch de waarde bij ons opvragen via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92. Wij zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 21.00 uur. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Deposito/Uitvaartfonds 

De waarde van het Uitvaartfonds/Deposito valt niet onder de vrijstelling voor uitvaartverzekeringen. Dit betekent dat de waarde valt onder het algemene vermogen in box drie (sparen en beleggen) In deze box geldt een heffingsvrij vermogen van € 30.846 in 2020 (€ 61.692 als u een fiscaal partner heeft).  

Nabestaanden

Als nabestaande hoeft u geen belasting te betaling over het bedrag dat u uitgekeerd krijgt van de uitvaartverzekering. Het geld moet wel gebruikt worden voor de uitvaart en alles daaromheen, anders valt het onder erf-geld. Op het moment dat het valt onder geld dat geërfd is, moet hierover wel belasting betaald worden.