Braziliaanse Beltessazar 13 jaar na zijn dood eindelijk naar huis

Onbekend graf Oliviera

Bijna 13 jaar na zijn overlijden in Amsterdam wordt de Braziliaanse Beltessazar teruggebracht naar zijn familie. Al deze jaren lag Beltessazar in anoniem graf nummer 2PO-11-2 op begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam West. Het Team Cold Case van de politie Amsterdam kon begin vorig jaar de identiteit vaststellen van de man die in november 2003 in Amsterdam zichzelf van het leven beroofde, slechts één dag voor zijn 21e verjaardag.

Op 4 oktober 2003 loopt de twintigjarige Beltessazar uit Brazilië het politiebureau in Amsterdam binnen om aangifte te doen. Hij is beroofd van zijn geld en papieren. Hij zou op doorreis zijn vanuit Londen en op 9 oktober verder reizen naar Brazilië. Een maand later, op 4 november, neemt Beltessazar echter wederom contact op met de politie. Hij vermoedt dat zijn gestolen rugzak in een kraakpand staat. De politie helpt hem het kraakpand binnen te komen. De jongeman geeft aan de volgende dag via Frankrijk terug te willen reizen naar zijn thuisland Brazilië. Die reis maakt hij echter nooit: op 6 november 2003, een dag voor zijn verjaardag, stapt Beltessazar voor een rijdende metro.

Onbekende overledene
Onherkenbaar door het ongeluk en met geen enkele persoonlijke bezitting op zak, is het onmogelijk om Beltessazar te identificeren. Er wordt een portrettekening gemaakt en er volgt een oproep in het programma Opsporing Verzocht. Er komen diverse tips binnen, maar geen enkele tip leidt tot identificatie. Daarna blijft het stil. Beltessazar wordt daarmee één van de ruim 90 onbekende doden in Amsterdam. Sinds 2010 richt het Team Cold Case van de politie Amsterdam zich op het geven van een naam aan deze onbekende overledenen. Inmiddels hebben zij van zo’n 30 overleden personen de identiteit achterhaald.

Alle onbekende overledenen waar het team de identiteit probeert te achterhalen zijn, na opgraving voor DNA-onderzoek, herbegraven op een speciaal veld op begraafplaats Sint Barbara. De graven op dit veld worden niet geruimd, zodat de resten teruggegeven kunnen worden aan de nabestaanden als een overledene geïdentificeerd is.

De identificatie
In maart 2015 wordt het Team Cold Case benaderd door het consulaat in Brazilië in verband met een sinds 2003 vermiste jongeman wiens laatste verblijfplaats Amsterdam zou zijn geweest. De link is snel gelegd. De familie in Brazilië stuurt enkele foto’s van hun zoon, waaronder een foto van het identiteitsbewijs met daarop een vingerafdruk. Na vergelijking van de vingerafdrukken is het zeker, de anonieme dode is inderdaad Beltessazar.

Repatriëring
Omdat de familie van Beltessazar in Brazilië niet de financiële middelen heeft om de repatriëring (het overbrengen van een overledene naar het buitenland) te bekostigen, wordt er gezocht naar diverse mogelijkheden om de stoffelijke resten van Beltessazar zo goedkoop mogelijk naar Brazilië te krijgen.

Via uitvaartorganisatie Monuta lukt dat uiteindelijk. Het Team Cold Case regelt het verlof tot begraven en cremeren, evenals het laissez-passer, het document dat aangeeft dat een overledene naar het buitenland mag.

Vandaag, woensdag 24 augustus, worden de stoffelijke resten van Beltessazar opgegraven en met speciaal transport door Autoreset / Oudstanding vervoerd naar Crematorium Noorderveld in Nieuwegein. Uitvaartorganisatie Monuta verzorgt de crematie en het transport van de urn naar Schiphol. Alle partijen werken belangeloos mee. De asresten zullen in Mortuarium Schiphol verblijven totdat Beltessazar over een paar dagen wordt teruggevlogen door de KLM naar zijn familie in Brazilië, waar hij zijn laatste rustplaats krijgt.

Tijdslijn

  • 4-10-2003: Beltessazar doet aangifte van beroving
  • 4-11-2003: Contact met politie over rugzak
  • 6-11-2003: Beltessazar berooft zichzelf van het leven
  • 2010: Team Cold Case start onderzoek naar identiteit
  • 24-08-2015: Politie ontvangt foto met vingerafdruk Beltessazar, vermoeden van identiteit
  • 07-09-2015: Bevestiging identificatie Beltessazar
  • 24-08-2016: Opgraving en crematie
  • 01-09-2016: Vlucht naar Lissabon, Portugal
  • 02-09-2016: Vlucht naar Belo Horizonte, Brazilië

Repatriëring
Jaarlijks wordt het Monuta Service Center Repatriëring zo’n 300 keer ingezet om overledenen van en naar Nederland te brengen. Daarvoor heeft zij contacten met uitvaartondernemingen over de hele wereld.

Als iemand in het buitenland komt te overlijden schakelt de alarmcentrale van de betreffende zorgverzekeraar of reisorganisatie de repatriëringsservice in. Deze legt dan contact met de plaatselijke uitvaartonderneming en met de ambassades en consulaten.

De repatriëringsservice regelt dat de overledene in het betreffende land wordt verzorgd en klaar voor vervoer wordt gemaakt. Vervolgens wordt de overledene met een transportkist per vliegtuig of auto naar Nederland vervoerd. Ook alle formaliteiten, de benodigde documenten en de legalisatie daarvan worden geregeld.

Het laten overbrengen van een overledene van Nederland naar het buitenland, bijvoorbeeld het vaderland, wordt ook door het Monuta Service Centre Repatriëring gecoördineerd. De repatriëringsservice regelt dan de laatste verzorging van de overledene, inclusief het eventueel balsemen van het lichaam, het vervoer naar de luchthaven en naar het land van herkomst in een speciale transportkist en alle formaliteiten en benodigde documenten bij de luchthaven of grens. Ook verzorgen zij het contact met de uitvaartonderneming in het land van bestemming.