Leiderdorp wederom duurste begraafplaats

Wie een laatste rustplaats op de algemene begraafplaats in Leiderdorp wenst, zal flink in de buidel moeten tasten: een eigen graf met een huurperiode van 30 jaar kost daar € 7.909 . Daarmee heeft de Zuid-Hollandse gemeente, evenals vorig jaar, de duurste begraafplaats van Nederland.

De goedkoopste begraafplaats ligt in het Groningse Hoogezand: daar betaalt men slechts € 740 voor een graf van 20 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Monuta naar de grafkosten van 1050 begraafplaatsen in de 388 Nederlandse gemeenten.

Grote verschillen en stijging in kosten
De kosten van een graf kunnen sterk verschillen per begraafplaats. Gemiddeld betaal je in 2017 voor een graf € 3.110. Een behoorlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen een graf nog gemiddeld € 3.039 kostte. Utrecht is de duurste provincie, een graf kost daar gemiddeld € 3.946. In Limburg betaalt men gemiddeld het minst: € 1.852.

De prijs van een graf wordt mede bepaald door de grondprijs van een gemeente en het onderhoud dat een graf vergt. Ook wordt de prijs van een graf beïnvloed door de stagnatie in de verkoop van graven. Het aantal crematies is de afgelopen jaren sterk toegenomen en het aantal begrafenissen dus afgenomen. Landelijk gezien ligt het percentage crematies momenteel rond de 63%.

Gemeentelijke begraafplaatsen