Onderzoek: 60 procent van nabestaanden kampt met spijt- en schuldgevoelens na plotseling overlijden dierbare

Maar liefst 60 procent van de Nederlanders die te maken kregen met het overlijden van een dierbare van wie ze geen afscheid hebben kunnen nemen, blijft met vervelende gevoelens achter, zoals spijt en schuld. Zo luidt een opvallend resultaat uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van landelijk uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta. De omgang van Nederlanders met de dood blijkt tegenstrijdig: zes op de tien hopen dat ze voldoende tijd en gelegenheid hebben om afscheid te nemen van geliefden voor hun overlijden. Tegelijkertijd bereiden ze het afscheid vaak onvoldoende voor. Zo vermijdt veertig procent van de ouders gesprekken met hun kinderen over hun uitvaart, omdat ze zich daar liever niet mee bezighouden.

In het onderzoek is Nederlanders gevraagd naar ervaringen rondom het afscheid en het overlijden van een dierbare, en naar de voorbereiding op hun eigen overlijden. Zeventig procent van de Nederlanders heeft zijn of haar wensen voor een uitvaart nog niet vastgelegd. Daarnaast geeft veertig procent van de respondenten met een of beide ouders nog in leven aan, dat ze nog nooit met hen over hun uitvaartwensen hebben gesproken. En wat willen mensen bijvoorbeeld dat er met hun social media-accounts gebeurt na hun overlijden? Meer dan de helft van de respondenten heeft daar nog nooit over nagedacht. 

Toch zijn er ook mensen die zich wel voorbereiden op een overlijden. Zo zegt driekwart van de ondervraagden er weleens bij stil te staan dat een dierbare plotseling kan overlijden. Een groot deel van de respondenten (55 procent) vertrekt nooit met ruzie na een bezoek aan een dierbare. En 44 procent onderneemt specifieke activiteiten met een oudere of zieke dierbare om zo samen mooie momenten te creëren. 

“Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat Nederlanders een bijzonder afscheid belangrijk vinden, maar dat ze zich er vaak onvoldoende op voorbereiden”, zegt Roos Zwetsloot, directeur Uitvaartzorg bij Monuta. “We zien – of het nu gaat om het eigen overlijden of dat van dierbaren – dat Nederlanders in veel gevallen hun wensen niet uitspreken naar dierbaren, of ze niet op papier zetten. Denk alleen al aan een adresboekje waarin je vastlegt wie je wel en niet bij je afscheid wilt. Door dit op te schrijven, zorg je er ook bij nabestaanden voor dat ze minder onzeker zijn over de uitvaart en zich echt op het persoonlijke afscheid kunnen concentreren. Want al kun je je misschien nog weinig bij je afscheid voorstellen, je kunt je er wel op voorbereiden. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn: iedereen, ook niet verzekerd of elders verzekerd, is welkom bij een van onze lokale uitvaartverzorgers voor een vrijblijvend gesprek.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes in opdracht van Monuta. Hiervoor zijn 2.108 Nederlanders ondervraagd over de thema’s afscheid en overlijden.