Rouwen via Facebook

‘Wie Troost Mij?’ grootste online nazorgplatform 

Mensen delen alles via social media. Meestal de mooie, grappige, bijzondere en leuke momenten. Maar steeds meer worden social media ook gebruikt om troost en steun te vinden in de moeilijkere periodes in het leven. Steun van vrienden, maar ook van onbekenden. De facebookpagina van Wie Troost Mij? heeft inmiddels meer dan 100.000 fans die op zoek zijn naar steun bij het omgaan met verlies. Daarmee is het initiatief het grootste online nazorgplatform op het gebied van rouwverwerking.

Uit recent onderzoek[1] blijkt dat mensen die de Facebookpagina van Wie Troost Mij? bezoeken het enorm waarderen dat zij in hun rouwproces worden samengebracht met mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren als zij. Zij ervaren de pagina als een plek waar ze troost kunnen vinden én geven. Zij vinden overigens niet alleen steun door het delen van ervaringen met lotgenoten: een mooie foto met gedicht of boodschap blijkt vaak al genoeg om een nabestaanden een hart onder de riem te steken.

Vanuit de wens om nabestaanden ook na de periode van de uitvaart goed te kunnen ondersteunen lanceerde Monuta in juli 2013 een online platform voor nabestaanden onder de naam Wie Troost Mij?. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een breed platform met praktische informatie en een forum waar nabestaanden troost kunnen vinden bij elkaar. Op de community www.wietroostmij.nl kunnen nabestaanden ervaringsverhalen en tips lezen op het blog, meepraten op het forum met mensen die ook een verlies hebben meegemaakt of een ster plaatsen voor een overleden dierbare op de Sterrenhemel.

[1] Onderzoek uitgevoerd in juli en augustus 2016 onder 929 respondenten door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Monuta.