Symbolische ‘eerste steen’ voor vernieuwd La Grande Suisse

Eerste steen La Grande Suisse

De allereerste steen in La Grande Suisse was het niet, maar wel een bijzondere markering voor alle werkzaamheden aan het markante Maastrichtse pand. Afgelopen donderdag vond de symbolische eerste steenlegging plaats op het monumentale landgoed, waar een crematorium wordt gerealiseerd.

Uitvaartondernemingen Monuta en coöperatie DELA nemen samen het crematorium, met elektrische crematieoven, in gebruik. Edzo Doeve (DELA) en Quinten Fraai (Monuta) legden de symbolische eerste steen in aanwezigheid van diverse betrokkenen waaronder bouwondernemers en lokale uitvaartverzorgers, die ook gebruik gaan maken van het nieuwe crematorium.

Gevelsteen
De gevelsteen die diende bij de symbolische steenlegging, is een afbeelding van een 18e eeuwse boer in zijn zondagse pak, versierd met strikjes en gespen, die trots wijst naar wat een boterton moet zijn.

Deze gevelsteen zat in een gesloopte buitenmuur van La Grande Suisse en is vermoedelijk afkomstig van de Muntstraat 7 dat ‘in den boer’ als huisnaam voerde. Dat was het geboortehuis van Maria Aldegonde Hoeberechts, die in 1825 trouwde met Petrus Regout. Regout is de grondlegger van wat nu het bedrijf Koninklijke Sphinx is. Regout was eigenaar van diverse panden in Maastricht, waaronder in de directe omgeving van La Grande Suisse. Dat verklaart mogelijk de aanwezigheid van deze steen in La Grande Suisse.

Afscheidsdiensten
DELA en Monuta zien in Maastricht een grote behoefte aan een crematorium. DELA en Monuta zijn allebei voor de helft eigenaar van La Grande Suisse. In het hoofdgebouw wordt de crematiefaciliteit gerealiseerd. Als die is afgerond, kunnen er afscheidsdiensten plaatsvinden in La Grande Suisse.

Whitelabel
La Grande Suisse wordt een zogenoemd ‘whitelabel’ crematorium. Dat betekent dat de locatie een eigen bedrijfsvoering en identiteit krijgt en dat de namen en huisstijl van Monuta en DELA niet herkenbaar zullen zijn.

Naar verwachting zal het crematorium in 2020 in gebruik worden genomen. De verbouwingen liggen tot nu toe op schema. La Grande Suisse biedt werkgelegenheid aan zo’n twaalf fte, dat staat ongeveer gelijk aan twintig mensen.