Themabijeenkomsten

Hieronder kunt u per thema een korte inleiding lezen. Wilt u meer informatie, dan kunt u doorklikken op de link onderaan elke inleiding.

Gaan zoals je bent 

Ieder mens is uniek. Daarom is er ook geen standaard uitvaart. De uitvaart is een afspiegeling van hoe iemand heeft geleefd. Tijdens de lezing 'Gaan zoals je bent' wordt verteld wat de mogelijkheden zijn om de uitvaart op een persoonlijke manier in te vullen. Onderwerpen als (thuis) opbaren, laatste verzorging, kisten, vervoer en rouwdrukwerk komen allemaal aan bod. Ook wordt aandacht besteed aan Monuta uitvaartwens, een soort draaiboek waarin u persoonlijke uitvaartwensen vast kan leggen. 
Lees meer over het thema 'gaan zoals je bent '.

Kinderen en rouw

 We willen onze kinderen het liefst beschermen tegen verdriet. Toch kan dit niet altijd. Kinderen gaan anders met verlies om dan volwassenen; ze hebben een andere belevingswereld. Hoe kunnen we kinderen betrekken bij een uitvaart en ze vertellen over de dood? Lees meer over het thema 'kinderen en rouw '.

Uitvaartzorg in een multiculturele samenleving 

De dood heeft alles met cultuur te maken: de samenleving, opvoeding, waarden, normen en religie. In de Nederlandse samenleving zijn veel culturen te vinden. In deze lezing gaat het om de gebruiken bij bijvoorbeeld moslims en hindoes. 
Lees meer over het thema 'uitvaartzorg in een multiculturele samenleving'.

Als geboorte afscheid nemen wordt 

Als een baby rond de bevalling overlijdt, staat de wereld van de ouders op de kop. In plaats van een blijde kraamtijd, zijn ze de eerste dagen bezig met het maken van keuzes voor de uitvaart. Bezoekers van deze themabijeenkomsten krijgen informatie over de aandachtspunten en praktische tips bij het afscheid nemen van een baby. 
Lees meer over het thema 'als geboorte afscheid nemen wordt '.

Laatste verzorging 

Tijdens deze bijeenkomst wordt uitgelegd wat er na een overlijden met het lichaam gebeurt. Daarnaast krijg je informatie over orgaan- en weefseldonatie en balsemen. 
Lees meer over het thema 'laatste verzorging'.