Kinderen en rouw

We willen onze kinderen het liefst beschermen tegen verdriet. Toch kan dit niet altijd. Kinderen gaan anders met verlies om dan volwassenen; ze hebben een andere belevingswereld.

Het boekje ‘Omgaan met verlies en rouw bij kinderen' is de leidraad voor de bijeenkomst. Dit boekje is geschreven voor leerkrachten in het basisonderwijs en is een hulpmiddel in een periode van verdriet. Voor ouders is de inhoud van het boekje aangepast aan thuissituaties.

Na de bijeenkomst ontvangen de aanwezigen het boekje ‘Omgaan met verlies en rouw bij kinderen' en het werkboekje voor kinderen ‘Soms moet je even huilen'. Daarnaast kunt u kennis nemen van de inhoud van de troostkoffer met hulpmiddelen en boeken.

Wat wordt er tijdens de bijeenkomst besproken? 

Onderstaand benoemen we puntsgewijs een aantal aspecten van de verlies en rouw bij kinderen. De bijeenkomst kan naar eigen wensen worden ingevuld. Geheel aangepast op het team. Er kan vooraf zelf bepaald worden welke onderwerpen er behandeld worden en waar het aandachtspunt ligt. Hierin zijn we flexibel.
Tijdens de bijeenkomst kunnen we aandacht besteden aan de volgende aspecten:

  • Hoe kunnen we kinderen betrekken bij het afscheid? 
  • Hoe vertellen we ze over de dood? 
  • Wat zeg je wel en wat zeg je niet? 
  • Wat zijn de wettelijke voorschriften? 
  • Waarom is de uitvaart zo belangrijk? 
  • Wat is rouw? 
  • Wat is een troostkoffer?

Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld? 

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs, crèches, peuterspeelinstellingen of werkzaam is bij pleegzorginstellingen of daarvoor een opleiding volgt. 
Ook is deze bijeenkomst geschikt voor maatschappelijke dienstverleners, geestelijke verzorgers en andere personen die met verdriet van kinderen bij verlies te maken hebben.

Waar worden de bijeenkomsten gehouden? 

De bijeenkomsten worden bij voorkeur georganiseerd in een uitvaartcentrum van Monuta op een middag of een avond. Vanzelfsprekend kan de themalezing ook op een eigen locatie plaatsvinden.

Wilt u meer informatie over de themabijeenkomsten of wilt u een afspraak maken voor een presentatie? Neem dan contact via het contactformulier hieronder.

Naar contactformulier