Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraven

Meer informatie

Wilt u meer weten over natuurbegraven en natuurbegraafplaatsen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Het is ook mogelijk uw wensen direct op te slaan in Monuta Uitvaartwensen. 

Steeds meer mensen kiezen voor begraven in de natuur als laatste rustplaats. Als u op een natuurbegraafplaats loopt ervaart u de rust van de natuur. U heeft vaak niet eens door dat u over een begraafplaats loopt. Want natuurgraven gaan langzaam op in de natuur. U ziet mensen een wandeling maken, op een bankje zitten of picknicken op het graf van hun dierbare. 

Voordelen natuurbegraven

Als u iets wilt bijdragen aan de natuur, kunt u denken aan natuurlijk begraven. Natuurbegraafplaatsen maken kosten om het gebied te onderhouden. Door een natuurgraf te kopen, draagt u dus bij aan het in stand houden van een natuurgebied. Een natuurgraf gaat langzaam op in de natuur, u hoeft geen grafmonument te kopen en te onderhouden. Ook belast u nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten. Want vaak is er eeuwig grafrecht bij natuurbegraven. Dit betekent dat u voor eeuwig recht hebt op een specifieke plek. Dit zorgt ervoor dat het natuurgraf voor altijd één blijft met de natuur. U kunt uw wensen voor natuurbegraven opslaan in Monuta Uitvaartwensen. Zo weten uw nabestaanden later wat uw wensen zijn. 

Natuurgraf kopen

Het kopen van een natuurgraf kunt u doen na het overlijden van uw dierbare, maar het is vaak ook mogelijk om bij leven al een laatste rustplaats uit te zoeken en te kopen. U kunt een afspraak maken met de natuurbegraafplaats van uw voorkeur. U krijgt tijdens deze afspraak een rondleiding, uitleg en kunt eventueel zelf een plek uitkiezen. Uw dierbaren kunnen uw graf altijd terugvinden via GPS coördinaten.

Afbeelding
Natuurbegraafplaatsen

Eeuwige grafrust bij natuurbegraven

Bij een aantal natuurbegraafplaatsen kunt u kiezen voor eeuwige grafrust. Bij grafrechten korter dan eeuwige grafrust gaan de grafrechten vaak pas in na de begrafenis. Uw geloofsovertuiging kan een reden zijn voor eeuwige grafrust. Maar ook als u uw nabestaanden niet wilt belasten met het verlengen van grafrechten is eeuwige grafrust prettig. De natuurbegraafplaatsen hebben meestal maatregelen genomen om te garanderen dat de verkochte eeuwige grafrechten worden nagekomen. Soms wordt het grafrecht zelfs vastgelegd bij een notaris en wordt er een reservering gedaan om ervoor te zorgen dat de begraafplaats voor langere tijd een natuurbegraafplaats blijft. Een natuurbegraafplaats met eeuwige grafrechten heeft meestal ook een plan waarin staat wat er moet gebeuren als de begraafplaats vol is.

Aan de andere kant maakt de huidige wet op de lijkbezorging het echter mogelijk om begraafplaatsen toch te sluiten en ook om eeuwige graven te kunnen ruimen. De rechthebbende van het grafrecht kan dit vaak voorkomen, maar moet dit dan wel goed regelen. U kunt u hierover laten voorlichten door Monuta of door bijvoorbeeld Grafzorg Nederland.

Natuurbegraafplaatsen
in Nederland

In Nederland vindt u een aantal natuurbegraafplaatsen in mooie natuurlijke omgevingen. Zoals bijvoorbeeld op de beelden op deze pagina van Natuurbegraafplaats Heidepol.

Om het karakter van de omgeving te behouden, gelden er per natuurbegraafplaats bepaalde milieuregels. Denk hierbij aan het materiaal waar de kist of urn van gemaakt is. Bij een natuurbegraafplaats moeten materialen vaak vergankelijk zijn en opgaan in de natuur. Hierdoor zijn fotolijstjes vaak niet toegestaan en mogen er bijvoorbeeld alleen snijbloemen op het graf worden gelegd. Na enkele weken moet u deze bloemen dan weer verwijderen. 

Afbeelding
Natuurbegraafplaats Heidepol

Natuurbegraafplaatsen
per provincie

Drenthe
 • Mepperdennen in Meppen
 • Hillig meer in Eext
 • De Velden in Zuidvelde
 • Witteveen in Midden-Drenthe
   
Friesland
 • Fryslan in Nieuwehorne
   
Gelderland
 • Heidepol in Arnhem
 • Koningsakker in Arnhem
 • Westerwolde in Assel
 • De Slangenburg in Doetinchem
 • Elspeterbos in Nunspeet
   
Groningen
 • Reiderswolde in Groningen
 • Wierde begraafplaats in Wierum
   
Utrecht
 • Den en Rust in Bilthoven
Limburg
 • Eygelshof in Kerkrade
 • Bergerbos in St. Odiliënberg
 • Landgoed Mookerheide in  Molenhoek
 • Maasbree in Venlo
 • Weverslo in Venray
   
Noord-Brabant
 • De Hoevens in Alphen
 • De Utrecht in Esbeek
 • Huis ter Heide in Tilburg
 • Schoorsveld in Heeze - Leende
 • Bos van de Heilige Geest in Oostelbeers
 • De Maashorst in Schaijk
   
Noord-Holland
 • Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk
   
Overijssel
 • Hoogengraven in Arriën
 • Christinalust in Twekkelo
   
Zuid-Holland
 • Natuurbegraafplaats en begraafplaats Ijsselhof in Gouda
Afbeelding
Duurzame uitvaart

Groene
uitvaart

Voor steeds meer Nederlanders is duurzaamheid een belangrijk thema. Bij een uitvaart zijn hiervoor allerlei mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld de rouwstoet, drukwerk, grafstenen en uitvaartkisten. Duurzaamheid kunt u ook heel tastbaar maken, bijvoorbeeld met het planten van een boom om een nieuw bos te laten ontstaan. Of met een donatie voor het beheer van de natuur voor toekomstige generaties.

 

Tips voor een
groene uitvaart

Hieronder geven wij u een aantal voorbeelden en tips voor een duurzame en groene uitvaart.

Groene
uitvaartkisten

U heeft nu veel meer keuzemogelijkheden dan vroeger. Toch kiezen veel mensen nog voor een traditionele houten of spaanplaten kist. De productie hiervan is niet erg goed voor het milieu. Bij het kappen van bomen, het drogen van hout en het vervoer over grote afstanden komen veel milieubelastende stoffen vrij. U kunt ook kiezen voor een groene uitvaartkist. Bijvoorbeeld een kist met FSC-keurmerk, gemaakt van hout afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke kist plant Staatsbosbeheer een boom terug in een Nederlands bos. De nabestaanden ontvangen daarvan een certificaat als bewijs. Daarnaast krijgt Staatsbosbeheer voor elke geleverde groene uitvaartkist een bedrag van € 50 voor het beheer van de natuur. Of ga voor een van de vele alternatieven, zoals een lijkwade, draagbaar of kartonnen kist.  

Bloemen van
dit seizoen

Voor veel mensen spelen bloemen rondom een overlijden een belangrijke rol. Ze zijn een symbool voor liefde, troost en medeleven. Veel bloemen zijn seizoensgebonden en daarom niet altijd leverbaar in Nederland. En het is erg belastend voor het milieu om ze te importeren. Pluk daarom bijvoorbeeld bloemen uit eigen tuin. Of kies voor een van de vele Nederlandse seizoensbloemen.

Kleding van
natuurlijke materialen

Voor zowel de kleding van nabestaanden als van de overledene geldt dat natuurlijke producten een duurzamere keuze zijn. Hierbij valt te denken aan linnen, wol of hennep. Stoffen van synthetische materialen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar vergaan ook minder goed. Daarom is het belangrijk om geen grafgiften mee te geven in de uitvaartkist van kunststof materialen.

Duurzaam
rouwvervoer

Het vervoer van de nabestaanden en genodigden is bij een uitvaart de grootste aanslag op het milieu. Daarom zijn er steeds meer alternatieven voor de traditionele rouwauto. U kunt denken aan een uitvaartbus voor zowel de overledene als de nabestaanden. Voor het vervoer op korte afstand zijn de loopkoets en de uitvaartfiets zeer geschikt. Ook kunt u kiezen voor een crematorium of begraafplaats in de buurt, zodat belangstellenden te voet of op de fiets naar de uitvaart kunnen komen.

Duurzaam
grafmonument

Na de begrafenis markeren we de laatste rustplek van de overledene met een grafmonument van natuursteen. Het winnen van natuursteen buiten Europa is echter in opspraak geraakt. De arbeidsomstandigheden blijken namelijk zeer slecht te zijn. Er zijn duurzame alternatieven beschikbaar, zoals een natuurlijke markering in de vorm van een boompje of bloemen. Ook kunt u kiezen voor een monument van duurzaam geproduceerd hout.

Hergebruik van grafsteen

Wilt u toch graag een monument van natuursteen laten plaatsen, dan is het mogelijk om een bestaand monument te hergebruiken. Professionals slijpen dan een dun laagje van de steen af. Daarna kunnen zij er een nieuwe tekst opzetten. Ook kan een staande steen met de tekst naar beneden op het graf worden gelegd.

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Natuurbegraven

Wat is een natuurbegraafplaats

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied waar graven op gaan in de natuur. Op een natuurbegraafplaats kunt u een laatste rustplaats kiezen midden tussen de natuur. U ervaart hier de rust en schoonheid van de natuur zonder dat u door heeft dat u over een begraafplaats loopt. Natuurgraven gaan namelijk op langzaam op in de natuur.  

Is natuurbegraven duurzaam?

Ja, natuurbegraven is duurzaam. Het is milieuvriendelijk omdat het graf opgaat in de natuur. Daarnaast wordt er bij natuurbegraven alleen gekozen voor materialen die de natuur niet belasten. Elk materiaal dat gekozen wordt, zoals bijvoorbeeld de kist of een grafmarkering, moet duurzaam zijn.

Wat betekent eeuwig grafrecht op een natuurbegraafplaats?

Op veel natuurbegraafplaatsen geldt het eeuwig grafrecht. Dit betekent dat u voor altijd recht hebt op deze laatste rustplaats in de natuur. Dit zorgt ervoor dat de rustplaats ongestoord blijft en op deze manier mooi kan opgaan in de natuur. Het recht op eeuwige grafrust wordt vastgelegd in een akte waarin ook de coördinaten staan van het natuurgraf.

Keurmerk uitvaartzorg