Joodse uitvaart

Na een overlijden in de Joodse gemeenschap, begint voor de familie, vrienden en bekenden de Aninoet. Dit is een periode van verdriet en rouw. Joden begraven hun overledenen zo snel mogelijk en daarom is de Aninoet-periode maar kort. Het liefst begraven ze de overledene dezelfde dag. Als dat niet mogelijk is, wordt de dag daarna gekozen.

De familie van de overledene krijgt vrijstelling van religieuze plichten, omdat zij met hun verdriet bezig zijn. In totaal duurt de rouwperiode na een joodse uitvaart voor de nabestaanden meestal een jaar.

Joodse begrafenis regelen

Voor het regelen van een Joodse uitvaart kunt u bij ons terecht. Ook als u niet bij Monuta verzekerd bent, verzorgen wij graag uw uitvaart volgens de tradities en gebruiken uit uw cultuur. Wilt u zich verzekeren voor een Joodse begrafenis? Dan kunt u hiervoor een uitvaartverzekering van Monuta afsluiten. Dit is een verzekering waarbij u zelf de hoogte van het verzekerd bedrag bepaalt. De uitvaartkosten worden vervolgens verrekend met dit geldbedrag.        

Zoek een uitvaartverzorger bij u in de buurt

Rituele wassing

Het lichaam wordt na het overlijden als ‘ritueel onrein' gezien. Daarmee wordt niet ‘vies' bedoeld, maar de overledene moet gewassen worden om rein voor God te kunnen verschijnen. De rituele reiniging wordt gedaan door iemand van hetzelfde geslacht. De wassing gebeurt door het uitgieten van water over het lichaam dat nog in lakens is gehuld. Daarbij wordt ook een toepasselijke tekst uit de bijbel voorgelezen. Na de reiniging krijgt de overledene simpele witte katoenen kleding aan en wordt hij of zij in een onbewerkte kist gelegd. Als de overledene een man is, krijgt hij ook een gebedsmantel om. De gebedskwasten worden van de mantel afgehaald.

Symbolisch voor de verbondenheid met het beloofde land, is aarde uit Israël. Dit wordt over de overledene uitgestrooid of in een zakje onder het hoofd gelegd.

Meer informatie over een joodse uitvaart?

Wilt u meer weten over een joodse begrafenis? Onze uitvaartverzorgers geven u graag verdere informatie.

Zoek een uitvaartverzorger bij u in de buurt