Surinaamse uitvaart

Er bestaat geen specifieke Surinaamse begrafenis, maar de Creoolse begrafenissen zijn er beroemd en uitbundig. Veel Surinamers geven aan dat zij dansend naar het graf willen worden gebracht. Dit is een oude gewoonte die weer gebruikt wordt. Het dansen is een vorm van rouwverwerking. Het geeft troost, omdat de nabestaanden door het dansen niet meer aan hun verdriet denken.

Surinaamse begrafenis regelen

Voor het regelen van een Surinaamse uitvaart kunt u bij ons terecht. Ook als u niet bij Monuta verzekerd bent, verzorgen wij graag uw uitvaart volgens de tradities en gebruiken uit uw cultuur. Wilt u zich verzekeren voor een Surinaamse begrafenis? Dan kunt u hiervoor een uitvaartverzekering van Monuta afsluiten. Dit is een verzekering waarbij u zelf de hoogte van het verzekerd bedrag bepaalt. De uitvaartkosten worden vervolgens verrekend met dit geldbedrag.        

Zoek een uitvaartverzorger bij u in de buurt

Ritueel wassen

Voor de Surinaamse begrafenis wordt de overledene ritueel gewassen door een aflegvereniging. De vereniging zorgt er ook voor dat het lichaam (tijdelijk) gebalsemd wordt. Hierdoor is het lichaam vier dagen zonder koeling te bewaren.

Een dodenwake

De naaste familieleden van de overledene verzorgen de Surinaamse uitvaart. Zij nodigen ook iedereen uit die de overledene heeft gekend. De avond voor de Surinaamse begrafenis houden de familieleden een dodenwake. Dit begint 's avonds om acht uur en duurt in principe de hele nacht, tot vijf uur in de ochtend. Tijdens de dodenwake wordt er gebeden, gezongen, gepraat en er worden herinneringen opgehaald. Er is ook van alles te eten en te drinken.

De plechtigheid

Op de dag van de Surinaamse uitvaart is er een kleine plechtigheid in het uitvaartcentrum. Daarna volgt de tocht naar de begraafplaats. Alle aanwezigen volgen dan zingend de kist. En bij de Creoolse gewoonten maken de dragers bepaalde swingende danspasjes. Hiermee worden kwade geesten op een dwaalspoor gebracht.

Meer informatie over een Surinaamse uitvaart?

Wilt u meer weten over een Surinaamse begrafenis? Onze uitvaartverzorgers geven u graag verdere informatie.

Zoek een uitvaartverzorger bij u in de buurt