Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Header vrouw condoleren

Condoleren na
een overlijden

Uitvaartwensen vastleggen

Leg vrijblijvend uw wensen voor een condoleance vast in Monuta Uitvaartwensen. 

Het condoleren van nabestaanden na een overlijden kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een kaartje met een persoonlijke boodschap of een telefoontje om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Tegenwoordig wordt zelfs social media gebruikt om nabestaanden te condoleren. De meest voorkomende manier van condoleren is persoonlijk bij een begrafenisplechtigheid of crematie.

Afbeelding
vrouw-condoleren-knuffel

Persoonlijk woord
tijdens condoleance

Wat kunt u zeggen tegen de familie om hen te condoleren? Is sterkte wensen met het overlijden gepast of zegt u iets persoonlijks? Als u mensen niet goed kent, is de zin ‘gecondoleerd met uw verlies' waarschijnlijk de beste optie of u geeft vooraf aan uw condoleance kort aan wie u bent en waar u de overledene van kent. Na het overlijden van een dierbare doet een persoonlijk woord een nabestaande vaak goed. Ook met een omhelzing of handdruk kunt u uw medeleven uitdrukken. 

Een uitvaart na een overlijden is een verdrietige aangelegenheid, maar ondanks dat vaak ook een beetje een reünie. Mensen die elkaar lang niet hebben gezien, komen elkaar tegen en willen een praatje maken. Volgens de regels is het gepast om te wachten tot na het condoleren. Het is goed om daarbij rekening te houden met de nabestaanden. Luidruchtig lachen en kletsen kan bijvoorbeeld door hen vervelend worden gevonden. 

Condoleren via een
geschreven boodschap

Wanneer u de nabestaanden wilt condoleren via een kaart, kunt u daar iets persoonlijks op zetten. Probeert u een kaart wel altijd met de hand te schrijven om het persoonlijk te maken. Weet u niet wat u erop moet zetten, dan kunt u ook kiezen voor een gedichtje of een stukje tekst uit een liedje. En daarnaast zijn er verschillende kaarten te koop die al een mooie spreuk bevatten en waarop u vervolgens alleen uw naam vermeldt. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van mooie zinnen voor op een kaart of geschreven brief. 

  • Gecondoleerd met dit enorme verlies
  • Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd
  • Ik heb geen woorden voor dit verlies, veel sterkte
  • In gedachten zijn we bij jullie
  • Wij leven met jullie mee en wensen jullie veel sterkte
Afbeelding
vrouw schrijft brief
Afbeelding
kleding-uitzoeken-voor-uitvaart

Kleding bij een
condoleance

Jacquet en hoge hoed voor de mannen en een zwart mantelpakje voor de vrouwen, dat was jarenlang het kledingvoorschrift voor begrafenissen. Tegenwoordig gaat het er veel informeler aan toe, maar er is nog steeds een  etiquette. Houd u aan de kledingwens van de overledene als deze bekend is. Staat er op de rouwadvertentie ‘graag witte kleding' dan is het belangrijk om u daaraan te houden. Verder wordt het vaak gewaardeerd als u er netjes uitziet.

Online
condoleren

Er bestaan verschillende online condoleanceregisters, zowel in open als besloten versie. Condoleren wordt ook steeds vaker gedaan via social media. Let er hierbij op dat dit als afstandelijk kan worden gezien. En doordat woorden anders kunnen worden opgevat door de vele mensen die het lezen, kan hetgeen wordt bedoeld anders worden opgevat.

Afbeelding
Foto van opa die hulp krijgt met bediening van ipad
Keurmerk uitvaartzorg