Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Condoleren - Condoleance Monuta

Condoleren

Uitvaartwensen vastleggen

Leg vrijblijvend uw wensen voor een condoleance vast in Monuta Uitvaartwensen. 

Condoleren is het betuigen van medeleven na een overlijden. Hiermee laat u de nabestaanden weten dat u  aan ze denkt en met ze meeleeft. Condoleren betekent dan ook letterlijk 'deelname' of 'rouwbeklag'. 

Het condoleren van nabestaanden na een overlijden kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een kaartje met een persoonlijke boodschap of een telefoontje om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Tegenwoordig wordt zelfs social media gebruikt om nabestaanden te condoleren. De meest voorkomende manier van condoleren is persoonlijk bij een begrafenisplechtigheid of crematie.

Wanneer condoleren?

Er zijn een aantal momenten waarop u een nabestaande kunt condoleren:

  • Na het overlijden, in de periode voor de uitvaart
  • Op een condoleance
  • Tijdens de uitvaart
Afbeelding
Condoleren - Wat zeg je als iemand overleden is

Wat zeg je als iemand
overleden is?

Wat zeg je bij een condoleance? Is sterkte wensen met het overlijden gepast of zegt u iets persoonlijks? Als u mensen niet goed kent, is de zin ‘gecondoleerd met uw verlies' waarschijnlijk de beste optie of u geeft vooraf aan uw condoleance kort aan wie u bent en waar u de overledene van kent. Na het overlijden van een dierbare doet een persoonlijk woord een nabestaande vaak goed. Ook met een omhelzing of handdruk kunt u uw medeleven uitdrukken. 

Een uitvaart na een overlijden is een verdrietige aangelegenheid, maar ondanks dat vaak ook een beetje een reünie. Mensen die elkaar lang niet hebben gezien, komen elkaar tegen en willen een praatje maken. Volgens de regels is het gepast om te wachten tot na het condoleren. Het is goed om daarbij rekening te houden met de nabestaanden. Luidruchtig lachen en kletsen kan bijvoorbeeld door hen vervelend worden gevonden. 

Condoleancekaart

Wanneer u de nabestaanden wilt condoleren via een kaart, kunt u daar iets persoonlijks op zetten. Maar wat zet u op een rouwkaart?  Weet u niet wat u erop moet zetten, dan kunt u ook kiezen voor een condoleance gedicht of een tekst uit een liedje. En daarnaast zijn er verschillende kaarten te koop die al een mooie spreuk bevatten en waarop u vervolgens alleen uw naam vermeldt. Probeer een kaart altijd met de hand te schrijven om het persoonlijk te maken. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van mooie zinnen voor op een kaart of geschreven brief. 

  • Gecondoleerd met dit enorme verlies
  • Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd
  • Ik heb geen woorden voor dit verlies, veel sterkte
  • In gedachten zijn we bij jullie
  • Wij leven met jullie mee en wensen jullie veel sterkte
Afbeelding
Condoleren - condoleance tekst
Afbeelding
Condoleren - condoleance kleding uitzoeken

Kleding bij een
condoleance

Jacquet en hoge hoed voor de mannen en een zwart mantelpakje voor de vrouwen, dat was jarenlang het kledingvoorschrift voor begrafenissen. Tegenwoordig gaat het er veel informeler aan toe, maar er is nog steeds een  etiquette. Houd u aan de kledingwens van de overledene als deze bekend is. Staat er op de rouwadvertentie ‘graag witte kleding' dan is het belangrijk om u daaraan te houden. Verder wordt het vaak gewaardeerd als u er netjes uitziet bij het overbrengen van de condoleances.

Iemand condoleren
via Whatsapp

Condoleren wordt steeds vaker gedaan via social media of whatsapp. Let er hierbij op dat dit als afstandelijk kan worden gezien. U kunt zelf het beste oordelen wat per situatie gepast is. Let goed op hoe u uw woorden formuleert. Via whatsapp worden woorden vaak afgekort en met emoticons ondersteund. Hierdoor kan de boodschap anders overkomen.

Afbeelding
Condoleren - online condoleren en via whatsapp
Afbeelding
Condoleance - condoleren

Achteraf
condoleren

Het kan gebeuren dat je pas na de uitvaart hoort dat iemand is overleden. Ook dan is het nog gepast om een kaartje te sturen om te condoleren of bijvoorbeeld even te bellen. Het maakt niet uit dat je wat later bent. Dat zal niemand je kwalijk nemen. Juist na de uitvaart kan het voor nabestaande nog fijn zijn als ze extra steun ontvangen. 

Veelgestelde vragen over condoleren

Condoleren

Wat zegt u als iemand overleden is?

Het kan soms moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden bij een condoleance. U kunt iemand condoleren of bijvoorbeeld sterkte wensen.  Als u mensen niet goed kent, is de zin ‘gecondoleerd met uw verlies' waarschijnlijk de beste optie of u geeft vooraf aan uw condoleance kort aan wie u bent en waar u de overledene van kent. Na het overlijden van een dierbare doet een persoonlijk woord een nabestaande vaak goed. 

Hoe kunt u iemand condoleren via WhatsApp?

Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte. U kunt de zin ook afsluiten met een hartje. 

Hoe condoleer je iemand?

Het condoleren van nabestaanden na een overlijden kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een kaartje met een persoonlijke boodschap of een telefoontje om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Tegenwoordig wordt zelfs social media gebruikt om nabestaanden te condoleren. De meest voorkomende manier van condoleren is persoonlijk bij een begrafenisplechtigheid of crematie.

Wat zeg je bij een condoleance?

Soms kan het lastig zijn de juiste woorden te vinden bij een condoleance. Maar het gaat er niet om wat u zegt, maar dat u er bent. Als u niet goed weet wat u moet zeggen kunt u gewoon zeggen 'gecondoleerd' of 'veel sterkte'.  U kunt het ook uitspreken als u niet goed weet wat u moet zeggen. 

Tot wanneer condoleren?

Aan condoleren zit geen tijdslimiet. Soms hoor je pas na de uitvaart dat iemand overleden is. Ook dan kunt u achteraf nog iemand condoleren via een berichtje of kaart. Het kan juist fijn zijn als iemand na een tijdje nog aan je denkt. Verdriet gaat tenslotte niet zomaar over en het is altijd fijn om steun te ontvangen. 

Wie moet je condoleren?

Tijdens een condoleance is het gebruikelijk dat de familie zich naast elkaar opstelt. Degene die het dichts bij de overledene staat, is de eerste van de rij. De aanwezigen kunnen dan in een rij langs de familie lopen en deze kort condoleren. Het is niet de bedoeling dat u uitgebreid herinneringen ophaalt tijdens een condoleance. Er is vaak maar kort tijd voor iedereen om te condoleren. 

Keurmerk uitvaartzorg