Social media accounts

Social media accounts

Social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar waar we vaak niet aan denken, is wat er moet gebeuren met onze accounts als we er niet meer zijn. Online gezamenlijke herinneringen aan een dierbare delen is vaak zeer waardevol voor de rouwverwerking. Maar ongewild achterblijven met de digitale erfenis van een dierbare kan moeilijk en confronterend zijn.

Wat kunt u doen met social media accounts na overlijden?

Na een overlijden is het vaak lastig om een account te wijzigen of te verwijderen wanneer u niet over de inlogcodes beschikt. Probeer te achterhalen waar uw dierbare een account had en wat de inloggegevens zijn. Kunt u niet achter de inloggegevens komen, dan kunt u als familielid de meeste accounts wel laten verwijderen. Dit kost u alleen wat meer tijd. Bent u geen familie van de overledene? Bij sommige social media kunnen ook niet-familieleden een profiel laten verwijderen.

Bij Facebook en Instagram kunt u ervoor kiezen om een herdenkingsstatus voor het account aan te vragen. De pagina van de overledene blijft dan met deze status bestaan, maar er kunnen geen berichten meer op worden geplaatst. U kunt er ook voor kiezen om van de profielpagina een besloten gedenkplek te maken waar familie en vrienden van de dierbare overledene hem of haar kunnen herdenken, of herinneringen kunnen delen.

Lees meer over het verwijderen van Facebook of wijzigen van de verschillende accounts:

Wat kunt u nu alvast regelen?

Het is verstandig om aan uw nabestaanden kenbaar te maken op welke sociale media u actief bent, wat u wilt dat er met deze accounts gebeurt bij overlijden en om uw inloggegevens per account te noteren. Daarnaast is er meer mogelijk om deze informatie vast te leggen.

Digitale kluis
Bij de notaris kunt u aangeven in welke sociale netwerken u actief bent, wat uw inloggegevens zijn en wat er met uw account moet gebeuren bij overlijden. Maar ook andere gegevens zoals bankgegevens, verzekeringspolissen en notariële stukken kunnen worden bewaard in een digitale kluis.

Facebook account verwijderen na overlijden
Bij Facebook kunt u alvast aangeven wat er met het account moet gebeuren wanneer u komt te overlijden. Hierbij is er de keuze tussen het permanent laten verwijderen of het krijgen van de herdenkingsstatus.

Google (Google+, Gmail en YouTube)
Met de Inactive Accountmanager van Google kunt u aangeven wat er met uw gegevens moet gebeuren als uw Google-account een tijdlang inactief is geweest. Via Peerio kunt u gratis uw gegevens versleuteld opslaan en versturen in de Cloud naar iemand uit uw familie of vriendenkring.

Digitaal herdenken na overlijden

U kunt ervoor kiezen om uw dierbare na het overlijden op een andere manier digitaal te herdenken. Zo kunt u een digitale herdenkingsplek aanmaken of via een forum praten met lotgenoten.

Sterrenhemel
De Sterrenhemel is een digitale plek waar u een mooie herinnering aan uw dierbare kunt aanmaken in de vorm van een ster. Zo kunt u herdenken en herinneren op een moment waarop u daar zelf behoefte aan heeft. Het maken van een nieuwe ster is eenvoudig. U klikt op de button ‘Plaats een ster’ en vult de naam of gegevens van uw dierbare in. Ook is het mogelijk om een foto op te nemen en een kort berichtje te plaatsen. Is de ster eenmaal aangemaakt, dan kunt u deze vervolgens ook delen met vrienden en/of familie op Facebook of Twitter.

Wie Troost Mij
Verdergaan na een verlies is niet gemakkelijk. Praten met lotgenoten kan helpen en troost bieden. Op de online ontmoetingsplaats Wie Troost Mij kunt u verhalen en tips van anderen lezen, maar ook zelf ervaringen delen. Dit kan u in deze moeilijke periode troost bieden en helpen om het verdriet een plek te geven. Of wellicht hebt u zelf tips voor anderen over het omgaan met verdriet.