Wonen

Of u nu een huur- of koopwoning heeft, het overlijden van de partner kan gevolgen hebben voor het wonen. Het is sowieso altijd verstandig om op zo'n moment naar de woonsituatie te kijken om te zien of u die wilt veranderen. Hieronder vindt u praktische nazorg tips over wonen.

Koophuis

Het overlijden van een partner heeft bijna altijd gevolgen voor de hypotheek. Informeer of een levensverzekering aan de hypotheek is gekoppeld. Bespreek met de bank, maar bijvoorbeeld ook met een onafhankelijk hypotheekbemiddelaar of het verstandig is om de hypotheek over te sluiten, zodat de maandlasten lager worden.

Huurwoning

Breng de verhuurder of woningbouwvereniging op de hoogte van het overlijden en neem contact met hen op over de gevolgen voor het huurcontract. Was uw partner officieel huurder? Laat het huurcontract dan op de nieuwe naam zetten. Check bij de Belastingdienst of u recht heeft op huurtoeslag.

Overlijden in een zorginstelling

Veel oudere mensen overlijden in een zorginstelling. Vaak moeten de kamers binnen een bepaalde tijd leeg zijn om plaats te maken voor iemand die op de wachtlijst staat. Maak hierover heldere afspraken met de instelling. Als er een partner is, kan het zijn dat de langstlevende wordt overgeplaatst naar een andere kamer, afdeling of locatie. Neem voor deze en andere praktische nazorg tips bij wonen contact op met de instelling, zodat er zo snel mogelijk duidelijkheid is.

Adressen

Hieronder vindt u enkele adressen waar u meer informatie kunt vinden over praktische nazorg bij wonen.

Notaristelefoon:
Voor alle algemene vragen op diverse notariële gebieden.
T: 0900 - 346 93 93 (€ 0,25/minuut)

Juridisch loket
Een onafhankelijke organisatie, waar iedereen terecht kan voor gratis juridisch advies.
T: 0900 - 80 20 (€ 0,10/minuut)
W: juridischloket.nl

Belastingdienst
Telefoon: 0800 - 05 43
W: belastingdienst.nl

Nederlandse Woonbond
Huurderslijn: (020) 551 77 55
W: woonbond.nl