Steun omgeving

Hoe kan mijn omgeving helpen?

Het is belangrijk dat iedereen, ook de omgeving, zich realiseert dat er niet iemand is die het ‘meeste' verdriet heeft. Het gaat dan ook niet alleen om de partner van de overledene, alle familieleden ervaren de pijn. Misschien heeft die ene stille broer het er juist extra moeilijk mee.

Het is lastig voor mensen in uw omgeving om de juiste woorden te vinden. Het advies is hier: als u niet weet wat u moet zeggen, zeg dát dan. Als u er maar bent om steun te geven, zelfs als u het gevoel heeft dat u met lege handen komt.

Blijf aandacht houden voor degene die rouwt. Als u het moeilijk vindt om met de rouwende te praten, is het toch heel prettig als u hem laat merken dat u aan hem denkt. Soms denken mensen dat het beter is om er maar niet over te praten, omdat u iemand dan verdrietig kunt maken. Maar dat is niet waar. U kunt iemand niet verdrietig maken, diegene is al verdrietig. En als u liever niet praat, schrijf het dan op in een brief of op een kaart. Misschien dentk u: het is al twee maanden geleden, nu kan ik toch geen kaart meer sturen, het is te lang geleden. Maar niets is minder waar. Ook dan nog wordt zo'n blijk van belangstelling gewaardeerd.

De werksituatie is altijd een lastige, omdat collega's uw broer of zus vaak niet kenden. Zij zien de gevolgen niet van dit verlies. Maar ook daar is het belangrijk dat er rekening mee wordt gehouden en dat er ruimte is voor rouw. U laat immers uw rouw niet thuis achter, die draagt u met u mee. Uw collega's kunnen dan een grote steun voor u betekenen.