Emoties na overlijden

Wat zijn normale gevoelens?

Wanneer u iemand verliest, is alles wat u voelt eigenlijk normaal. Gevoelens mogen er zijn. Wel zult u in eerste instantie voelen wat iedereen voelt die een dierbare verliest: verdriet en heel veel pijn. Maar er zijn veel meer emoties.

Onmacht en boosheid 
Wanneer iemand een broer of zus verliest, is er vaak onmacht en boosheid. U kunt echt boos zijn: waarom is het mijn broer of zus overkomen? Iemand die nog midden in het leven stond en een gezin had. Het voelt onnatuurlijk als een broer of zus op jongere leeftijd overlijdt. Het is ‘natuurlijk' dat eerst uw grootouders overlijden, dan uw ouders en dan pas veel later uw broers en zussen. Als dit natuurlijke verloop op zijn kop wordt gezet door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte, kan dat heel moeilijk te verteren zijn.

Schuldgevoel 
U kunt ook schuldgevoelens hebben. Waarom is het hem of haar overkomen en niet mij? Waarom heb ik mijn jongere zus of broer niet beter beschermd? Of schuldgevoel, omdat de relatie tussen u en uw broer of zus niet helemaal goed was. Had ik mijn broer of zus nu maar vaker bezocht of gebeld. Waarom heb ik mijn werk of mijn gezin voor laten gaan? Als er ruzie was, wordt u geconfronteerd met het harde feit dat u het niet meer goed kunt maken.

Angst 
Denk niet dat u alleen iemand heel erg mist als de relatie goed was. Ook als u niet zo'n innige band had met uw broer of zus, kunt u toch intens verdriet hebben. Juist omdat het nu nooit meer goed kan komen. 
U kunt ook het vertrouwen in het leven kwijtraken. Daar kunt u angst bij voelen. Of als uw broer of zus bijvoorbeeld aan een hartaanval is overleden, kunt u bang worden: kan mij dat nu ook overkomen? Dit komt ook veel voor bij erfelijke ziekten, zoals borstkanker. Andere vrouwen in het gezin kunnen angstig worden: ben ik nu de volgende?

Opluchting 
Ook opluchting kan een gevoel zijn als iemand na een lang ziekbed en een goed afscheid sterft. Opluchting, omdat het moeilijk was om aan te zien hoe uw broer of zus leed of omdat het zwaar was om uw broer of zus te verzorgen en bij te staan. Die gevoelens kunnen u erg verwarren.