Hoe kunt u actief rouwen?

Het toelaten van gevoelens is heel belangrijk. Probeer hier niet tegen te vechten. Niet alleen verdriet, maar ook boosheid, eenzaamheid en opluchting zijn normale emoties bij een verlies.

Maar er zijn meer dingen die u kunt doen om actief te rouwen:

Doe dingen die prettig voelen
Misschien bent u niet tevreden over hoe de uitvaart ging. Houd dan voor uzelf een afscheidsritueel. 

Wees eerlijk
Geef bij anderen aan wat u nodig heeft. Familie en vrienden weten niet altijd wat ze het beste kunnen doen, u kunt ze helpen door eerlijk te zijn. 

Afleiding zoeken
Probeer balans te vinden in rouwen en afleiding zoeken. Werken of sporten kan fijn zijn, maar geef af en toe ook aandacht aan uw verdriet.

Spullen opruimen
Als uw beide ouders zijn overleden, neem dan rustig de tijd bij het opruimen van hun spullen. Het zien van alle spullen roept herinneringen op en kan helpen bij uw rouwproces. En meteen de spullen wegdoen hoeft niet per se. U kunt het ook eerst in een doos doen en pas wegdoen als u merkt dat u er niet meer naar omkijkt. 

Contact
Soms betekent de dood van ouders dat het contact met familieleden wegvalt. Het kan fijn zijn om dan zelf nog eens contact met hen te zoeken en herinneringen op te halen. Na een overlijden door ziekte kunt u ook behoefte hebben om te praten met een arts. Doe dit ook, het helpt om uw hoofd leger te maken en zorgt ervoor dat u er geen energie meer aan hoeft te besteden.

Rouw gaat in stapjes
Rouw is voor iedereen anders. Vergelijk uzelf daarom niet met anderen. En bedenk dat er ook geen periode te bepalen is voor rouw. Het gaat in stapjes en dat duurt bij de een langer dan bij de ander. Merkt u dat het na lange tijd nog steeds niet lukt om het leven weer een beetje op te pakken, praat dan eens met lotgenoten. Dat kan in praatgroepen, maar ook gemakkelijk online. Of neem contact op met uw huisarts of een rouwtherapeut, zij kunnen u wellicht een stapje verder helpen.