Verschil in leeftijd

Er zijn verschillen tussen het verlies van een ouder als u nog heel jong bent en als u zelf al volwassen bent. Voor een jonger kind is het zeer ingrijpend om een of beide ouders te verliezen, want een kind is nog helemaal niet klaar om het veilige ouderlijke nest te verlaten. Deze is nog helemaal afhankelijk van zijn of haar ouders. De dood van een ouder slaat dan een enorm gat in het leven. Alle veiligheid lijkt in één keer weg te zijn.

Puber 
Ook voor een puber heeft het verlies van een ouder een enorme impact. Deze is nog maar net een eigen leven aan het ontwikkelen en moet ineens zo'n groot verlies verwerken. De puberleeftijd is typisch een leeftijd waarop de jongere op een natuurlijke manier ‘verwijdering' zoekt van de ouders. Ze zijn zelf aan het loslaten, maar bij het overlijden van een ouder gebeurt het omgekeerde: de ouder laat als het ware het kind los.
Jongeren kunnen in zo'n situatie vaak heel moeilijk met hun gevoelens omgaan. Ze gaan als het ware ‘op slot'. Vrienden zijn dan heel belangrijk. Geef jongeren volop de ruimte om vrienden op te zoeken voor een uitlaatklep. Houd jonge mensen wel goed in de gaten; soms lopen pubers vast in hun rouw en kan rouwtherapie nodig zijn.

Volwassene 
Uw ouders blijven uw ouders, hoe oud en volwassen u zelf ook al bent. Het verlies is er niet minder om. Toch reageert de omgeving er vaak anders op als een vader of moeder op oudere leeftijd overlijdt. Het wordt dan vaak aangeven als ‘normaal'. Op een bepaald moment gaat iedereen immers dood. Dergelijke opmerkingen zijn moeilijk te verkroppen, want uw vader of moeder is immers heel belangrijk voor u. En dat hij of zij oud is geworden betekent niet dat het gemis minder is. Daarbij speelt dat het voor volwassenen bij de dood van hun ouders lastig is dat vrienden, collega's en andere relaties vaak hun ouders niet kennen.

Door de minder grote familieverbanden van tegenwoordig, wordt de band van het (kleinere) gezin vaak hechter en de rol van vriendschappen belangrijker. Dat blijkt ook wanneer u een ouder verliest. U krijgt dan vooral steun binnen het gezin en binnen de vriendenkring. Maar het betekent tegelijkertijd ook dat als één van de ouders in een gezin overlijdt, de klap zeer groot is in dit kleine cirkeltje.