Wat kan mijn omgeving doen?

Mensen in uw omgeving kunnen beter ‘volgend' zijn dan ‘initiatiefrijk'. Heel vaak proberen mensen u met goede bedoelingen een beetje te pushen. ‘Je moet er echt eens uit.' Of: ‘Het wordt tijd om weer eens aan een man te denken.' Vertel hen dat het beter is als zij aan u vragen wat u nu nodig hebt of zou willen.

Wie echt wil helpen, biedt ook concrete hulp aan. Bekende opmerkingen zijn: ‘Je mag me altijd bellen' of ‘Roep als ik iets voor je kan doen'. Daar heb je eigenlijk niet zo veel aan, want dat doe je hoogst waarschijnlijk toch niet. Het is beter als iemand vraagt: ‘Vind je het fijn om elke week een keer te komen eten' of ‘Zal ik voortaan op vrijdag even bellen om te zien hoe het gaat?'

Verder is het goed als de omgeving toch het geduld opbrengt om te blijven luisteren. Mensen die heel nauw bij u betrokken zijn, kunnen het beste de sterfdatum, verjaardag of trouwdag ergens noteren, zodat ze er rond die datum rekening mee houden of er naar vragen bij de rouwende. Daarnaast moet u ook zelf dingen aangeven, niet te passief zijn. U kunt mensen in uw omgeving vertellen dat u deze week slecht in uw vel zit, omdat het de verjaardag of sterfdag van uw partner is.