Wat kunt u doen om te rouwen?

Rouwen is actief. De tijd heelt helaas niet alle wonden. Het gaat er om hoe u de tijd gebruikt. U moet zelf ook stappen zetten.

Hoe kunt u  beginnen?
Rouw is persoonlijk, ga na wat u zelf nodig heeft. Een tijdje niks doen kan prima, maar uiteindelijk toch het leven weer oppakken zal ook moeten. Dat kan heel geleidelijk door eerst weer eens boodschappen te doen en daarna bijvoorbeeld weer te gaan werken. In het begin zal dat nog niet goed voelen, maar uiteindelijk zal het weer fijn zijn om het leven weer ‘te leven’.

Afleiding zoeken is niet verkeerd, maar rouw heeft ook aandacht nodig. Stop het daarom niet weg, om te voorkomen dat u erin blijft hangen. Ontspanning is ook erg belangrijk, zoek een vorm die bij u past. Dat kan een eenvoudig middagslaapje zijn of een stuk fietsen.

Kunnen rituelen helpen?
Als u behoefte heeft aan rituelen, kan dat zeker helpen. Het is wel belangrijk om er iets positiefs van te maken. Bijvoorbeeld een gebakje eten met elkaar op de dag dat uw partner jarig zou zijn.

Ook het opruimen van spullen van de overledene kan een ritueel zijn, dat helpt bij het proces van het loslaten. U kunt natuurlijk een deel bewaren om zo de ander mee te nemen in uw leven, maar wel in een leven waarin u verder gaat. Vindt u spullen wegdoen nog te moeilijk? Dan kunt u ook een tussenweg kiezen, door het wel in dozen te stoppen, maar die pas later uit te zoeken. Het is wel belangrijk om aan de slag te gaan met opruimen van spullen. Soms willen mensen alles precies laten zoals het was, met bijvoorbeeld de schoenen van de partner nog onder de kapstok. Maar voor rouw moeten dingen wel veranderen, omdat u anders niet kunt loslaten.

Lotgenoten
Praten met lotgenoten kan troost en steun geven. Voor anderen om u heen gaat het leven weer verder, waardoor het lastiger kan zijn om met hen uw verhaal te delen. Lotgenoten begrijpen wat u bedoelt en hoe verdriet kan voelen. En heeft u geen behoefte aan een praatgroep, dan zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om digitaal contact met lotgenoten te hebben.

Daarnaast kunt u ook altijd uw gevoelens zelf op papier uiten. U kunt dan ook eventueel opschrijven waarom u zich even wél prettig voelde op die dag, omdat iemand bijvoorbeeld iets aardigs tegen u zei. Zo ziet u ook in dat niet elke dag ‘zwart’ is.