Welke gevoelens zijn normaal?

Pijn, verdriet en machteloosheid zijn heel herkenbaar, dat vindt iedereen normaal. Maar ook gevoelens zoals woede, angst, opluchting, boosheid en schuldgevoel zijn normale reacties. Het is dus echt niet raar als u woedend bent op uw partner, zonder echte reden, alleen maar omdat hij of zij is overleden en u als het ware in de steek laat. Of dat u opluchting voelt nadat uw partner na een lang ziekbed overlijdt. Ook kunt u zich heel chaotisch voelen en niet weten hoe het nu verder moet.

De gevoelens die er zijn, kunnen erg verschillen per persoon. De een is juist heel helder tijdens de eerste maanden en krijgt dan pas de mentale klap, de ander is maandenlang heel chaotisch en daarna klaart langzaam de mist een beetje op.

Lichamelijke klachten 
Ook lichamelijk kunt u van alles voelen, want eigenlijk rouwt uw hele lichaam mee. U kunt allerlei klachten ervaren, zoals moeheid, geen energie hebben, u niet kunnen concentreren. U heeft misschien geen fut om te werken of geen zin om kleine praktische dingen te doen, zoals de boodschappen.

Wat ook vaak voorkomt, is dat uw lichamelijke klachten lijken op datgene waaraan uw partner is overleden. Als uw partner bijvoorbeeld aan darmkanker is overleden, kunnen uw lichamelijke klachten zich concentreren op uw buik. Dat kan zo ver gaan dat u echt bang wordt om ook darmkanker te hebben. Niet zo raar, want u heeft immers het nare aftakelingsproces van uw partner gezien en daar angst voor gekregen.

Besef dat rouw na één jaar niet klaar is. Sommige mensen vinden het tweede jaar juist moeilijker dan het eerste jaar. De Vlaamse psycholoog Manu Keirse geeft aan 'dat rouw als het ware als een schaduw levenslang met u mee gaat. Soms is de schaduw groot, soms is de schaduw kleiner. En soms denkt u dat de schaduw er even niet is, maar wacht hij toch om de hoek op u en overvalt hij u onverwacht weer.'