Verlies broer of zus

Hulp zoeken als rouwen niet wil

Schuldgevoel is een van de veel voorkomende emoties bij ouders die hun kind verliezen. "Had ik maar niet tijdens de zwangerschap dit of dat gedaan..." Of: "Als ik nu eerder naar de dokter was gegaan met mijn klachten..." U weet eigenlijk met uw verstand wel dat het uw schuld niet is, maar toch knagen die schuldgevoelens aan u.

Probeer over deze gevoelens te praten. Leg uit aan uw partner, vrienden, familie, huisarts of andere hulpverleners hoe u zich voelt. Sommige vrienden of familieleden zullen moeite hebben om over uw dode kindje te praten. Anderen proberen u uw schuldgevoel uit uw hoofd te praten. Trek u hier niets van aan, neem zelf het initiatief. Vermijd het gesprek niet.

Als u ontdekt dat u niet bij uw omgeving terecht kunt met uw verhaal. Of wanneer u merkt dat uw rouw stagneert om met het normale leven verder te kunnen gaan, overweeg dan om hulp te zoeken. De huisarts of verloskundige kunnen u hierbij helpen. Er zijn diverse instanties en hulpverleners die steun bieden na het verlies van een kind. Probeer het niet allemaal alleen te doen.

Bron: www.peuteren.nl/afscheid