Condoleren na een overlijden

Het condoleren van nabestaanden na een overlijden kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een kaartje met een persoonlijke boodschap. Of een telefoontje om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. De meest voorkomende manier om nabestaanden te condoleren, is persoonlijk bij een begrafenisplechtigheid of crematie.

Persoonlijk woord in condoleance

Wat kunt u zeggen tegen de familie om ze te condoleren? Is sterkte wensen met het overlijden gepast of niet? Als u mensen niet goed kent, is de zin ‘Gecondoleerd met uw verlies' waarschijnlijk de beste optie. Bij mensen die u wel goed kent, kun je wel een meer persoonlijke opmerking maken. Na het overlijden van een dierbare, doet een persoonlijk woord een nabestaande vaak goed. Ook met een omhelzing of handdruk kunt u uw medeleven uitdrukken. Verder kan het goed zijn om eraan te denken dat er nog meer mensen zijn die de familie willen condoleren. Het is dan niet altijd handig om tijdens het condoleren een gesprek met de nabestaanden te voeren.

'Gezelligheid' na het condoleren

Een uitvaart na een sterfgeval is een droevige aangelegenheid, maar ondanks dat vaak ook een beetje een reünie. Mensen die elkaar lang niet hebben gezien, komen elkaar tegen en willen een praatje maken. Volgens de regels is het gepast om te wachten tot na het condoleren. Het is goed om daarbij rekening te houden met de nabestaanden. Luidruchtig lachen en kletsen kan bijvoorbeeld door hen vervelend gevonden worden, als iemand net is overleden. Lees hier hoe u kunt omgaan met kleding, kinderen, alcohol en tranen.