ballon

Aangifte doen

Als ouders bent je verplicht om aangifte te doen van de geboorte van jullie kindje wanneer deze na een zwangerschap van minimaal 24 weken dood wordt geboren. Dat staat in de Wet op Lijkbezorging. Die aangifte doe je bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar de bevalling plaatsvond. De aangifte kan door de vader of moeder worden gedaan, maar voor sommige ouders is het heel pijnlijk. De aangifte mag je dan ook laten doen door het ziekenhuis of de uitvaartverzorger. Na de aangifte ontvang je een ‘verlof tot begraven of cremeren'.

De gemeente maakt, wanneer een kindje dood wordt geboren, altijd een ‘akte van een levenloos geboren kind' op. Ook wanneer de zwangerschap korter dan 24 weken duurde. Deze akte komt in het overlijdensregister van de gemeente. Bij het opmaken van de akte wordt onderscheidt gemaakt tussen of het kindje dood is geboren of kort na de geboorte is overleden. Heeft je kindje even geleefd, dan wordt er niet alleen een overlijdensakte in het overlijdensregister opgenomen, maar ook een geboorteakte in het geboorteregister.

Zijn jullie getrouwd, dan kun je ervoor kiezen om jullie een doodgeboren kindje officieel in jullie trouwboekje te laten bijschrijven onder 'Geboren en Overleden'. Neem dan het trouwboekje mee bij de aangifte. Kies je voor het doodgeboren kind een achternaam, dan geldt deze keuze niet voor jullie latere kinderen. Als ouders kun je ervoor kiezen om het volgende kind een andere achternaam te geven.

 

Bron: www.peuteren.nl/afscheid