ballon

Kind overleden

Het wordt vaak gezegd dat er niets ergers is in het leven dan het verliezen van je kind. Het is onnatuurlijk als je als ouder je kind overleefd. Toch worden helaas sommige mensen hiermee geconfronteerd. Monuta geeft u graag tips en ondersteunt u graag in deze moeilijke periode. 

Het is belangrijk dat je goed afscheid neemt van je overleden kind. Maar dat geldt ook voor andere betrokkenen. Zijn er meer kinderen in je gezin, dan is het ook belangrijk dat broers en zussen afscheid kunnen nemen van hun broertje of zusje. Want zij hebben ook uitgekeken naar de geboorte. Wees niet bang dat kinderen dit verdriet niet aankunnen. Wees eerlijk en verzwijg niets. Kinderen voelen dit soort dingen vaak goed aan en doseren hun verdriet. Het ene moment huilen ze om hun broertje of zusje, het andere moment zullen ze weer rustig spelen.

Ook oma, opa en andere familieleden en soms ook vrienden die dicht bij je staan zullen graag afscheid nemen. Door iedereen er bij te betrekken maak je het ook makkelijker om later over je kind te kunnen praten.

Bewaar de spulletjes van je overleden kind

Vaak krijg je na verloop van tijd de behoefte om spulletjes van je kind aan te raken of er naar te kijken. We adviseren dan ook altijd om zoveel mogelijk te bewaren. Maak bijvoorbeeld een mooi bewaarkistje met zijn/haar naam waarin je kleertjes, speelgoed of een lievelingsknuffel bewaard. Ook kan het fijn zijn om een lokje haar te bewaren. Deze voorwerpen geven je een mooie herinnering en zijn een bewijs dat je kindje echt bestaan heeft. 

Wie troost mij

Het nabestaandenplatform Wie troost mij is opgericht om nabestaanden te steunen en hen in contact te brengen met lotgenoten. Speciaal voor ouders die een kind zijn verloren is er op Wie troost mij een plek ingericht waar ouders hun verhaal kunnen delen. 

Hulp nodig als uw kind overleden is? 

Monuta kan u altijd adviseren als het om het regelen van een uitvaart voor een overleden kindje. Wij zijn 24 uur per dag voor u bereikbaar via het telefoonnummer 0800 - 023 05 50.