Wat is natuurbegraven?

Bij Monuta bedoelen we met natuurbegraven het begraven van een overledene of zijn of haar as op een natuurbegraafplaats. Op een natuurbegraafplaats speelt het behoud van de natuur en de ontwikkeling daarvan een belangrijk rol. De begraafplaatsen liggen vaak in een bos, maar soms ook in weidegebieden of op heide en akkers die als natuurgebied worden ontwikkeld. De graven zijn niet geordend in een rij en als er grafmonumenten zijn, zijn die vaak gemaakt van natuurlijke materialen.

In Nederland vindt u tien natuurbegraafplaatsen met verschillen in bijvoorbeeld het natuurgebied en daarmee het uiterlijk en de sfeer van de begraafplaats. De ene natuurbegraafplaats biedt veel vrijheid om een monument in de natuur te plaatsen, terwijl de andere natuurbegraafplaats daar beperkte mogelijkheden voor biedt met het oog op het behoud van de natuur. Een aantal begraafplaatsen die dit nastreeft werkt samen in de Branchevereniging Natuurbegraafplaatsen BRANA.

Daarnaast verschillen de mogelijkheden voor het planten van bijvoorbeeld bomen of planten en de duur en de kosten van de grafrechten. Op sommige begraafplaatsen is eeuwige grafrust mogelijk. Op diverse natuurbegraafplaatsen is een uitvaartdienst of -ceremonie mogelijk, soms zelfs midden in de natuur.

Begraven op een natuurbegraafplaats of traditionele begraafplaats?
Monuta kan u helpen bij het maken van de keuze voor traditioneel begraven, cremeren of natuurbegraven.

Naast natuurbegraafplaatsen zijn er ook 'traditionele' begraafplaatsen die in een mooie natuurlijke omgeving liggen. Monuta heeft zelf drie begraafplaatsen met natuurlijke uitstraling die lijken op een park. U kunt bijvoorbeeld terecht op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag, begraafplaats Rustoord in Nijmegen en begraafplaats Schifferheide in Kerkrade. Een grafsteen is dan wel verplicht en de graven zijn in rijen geordend op de begraafplaats.

Monuta heeft ookeen aantal eigen crematoria in Nederland. Kiest u voor cremeren, dan kunt u er ook voor kiezen om de as daarna te laten begraven. Bijvoorbeeld op een natuurbegraafplaats.

Monuta heeft veel ervaring met zowel traditioneel begraven als met natuurbegraven en cremeren. Als u twijfelt over wat het beste bij u past, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.