Uw levensverhaal

In eerste instantie zullen wij u helpen met veel praktische zaken, zoals het bepalen van de dag van begraven of cremeren, het maken van een rouwkaart en / of een advertentie, het doen van aangifte van overlijden bij de gemeente, etc. Maar afscheid nemen omvat zoveel meer dan praktische zaken alleen.

Wij merken altijd de grote behoefte bij nabestaanden om over de overledene te praten met iemand die aandachtig luistert en vervolgens helpt bij het vinden van woorden om te zeggen wat iemand betekende. Dit levensverhaal kan worden gedeeld tijdens de afscheidsbijeenkomst. Naast woorden zijn beelden (foto’s, voorwerpen, kleding) en muziek manieren om iemands leven te verbeelden en verklanken. Het is bijvoorbeeld veelzeggend als de gitaar waarop iemand altijd speelde op de kist ligt, of de pet die iemand het liefst in bed nog zou hebben gedragen, of … Het samen herinneringen delen is heel waardevol. Het doet niet alleen recht aan de overledene, het troost de nabestaanden.

Ook en juist wanneer een overledene niet (alleen) fijne herinneringen nalaat, is het belangrijk een eerlijk levensverhaal te vertellen. En als iemand een humorvol mens was, mag er ook bij een uitvaart worden gelachen om de grappige herinneringen.

Een afscheidsbijeenkomst heeft nog een heel belangrijke functie. Het is als een laatste omhelzing voordat iemand op reis gaat. Nog even heel dicht bij elkaar om elkaar daarna los te kunnen laten. Kaarsen gaan uit, de overledene wordt uitgeleide gedaan door een erehaag van de aanwezigen, een afscheidslied klinkt. Dergelijke rituelen en gebaren helpen het verlies van een geliefde te beleven. Het is de eerste stap op de weg van aanvaarding.

Wij helpen u graag om de bijeenkomst vorm te geven en om woorden te vinden en uit te spreken. Gerrit heeft veel ervaring als spreker en vanuit zijn achtergrond ( theologische opleiding en jarenlange ervaring als gemeentepredikant) een actief luisterend vermogen. Hij kan uw verhaal, passend bij uw eigen levensovertuiging en levensgeschiedenis, helder en krachtig onder woorden brengen en vertolken.

Waarom Monuta Adrienne Klein?

  • Alles op één locatie bij begraafplaats of crematorium
  • Drie moderne 24-uurskamers
  • Tijd voor uw verhaal
  • Oog voor detail
  • Ongedwongen en professioneel

Werkgebied

Walcheren, gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere.