Monuta Petra Timmers ontvangt certificaat Samen dementievriendelijk

Monuta Petra Timmers heeft het certificaat Samen Dementievriendelijk ontvangen. Hiermee is de uitvaartverzorgster uit Alkmaar getraind om mensen met dementie beter te begeleiden Dementie treft in Nederland één op de vijf mensen, bij vrouwen zelfs één op de drie (bron: CBS). Hierdoor krijgen bij een overlijden uitvaartondernemers steeds vaker te maken met een achtergebleven partner of andere nabestaande die aan dementie lijdt.

Monuta Petra Timmers wil tijdens alle contactmomenten haar klanten en gasten respectvol te woord staan, dus ook mensen met dementie. Wanneer bijvoorbeeld een partner van iemand die dementie heeft overlijdt, kan het lastig zijn om aan de achterblijvende partner uit te leggen wat er is gebeurd. “Communiceren met mensen met dementie vraagt om een hele andere aanpak”, legt Petra Timmers, uitvaartverzorger bij Monuta Petra Timmers, uit. “Er ontstaan namelijk vaak vragen en twijfels bij de familie. Is het verstandig de achtergebleven vader, moeder, tante of oom bij de uitvaart te betrekken? Hoe praat je er met hen over? En kunnen ze de emoties wel aan?  Daarom heb ik de training ‘Samen Dementievriendelijk’ gevolgd. Dankzij de training kan ik de familie voor en tijdens een afscheid goed adviseren wat ze kunnen doen zodat hun naasten met dementie niet nog verder in verwarring raken. Dit draagt bij aan een afscheid met een goed gevoel voor iedereen.’

Samenwerking met Alzheimer Nederland

De training Samen Dementievriendelijk is opgezet door Alzheimer Nederland in samenwerking met Monuta. Beide organisaties zetten zich in met verschillende Alzheimer Cafés om dementie rondom verlies en het aanpassen aan de veranderende situatie bespreekbaar te maken.