Voor iedereen een roos

Medewerkers van Monuta vertellen over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving. Vandaag is Sandra Tom aan het woord, uitvaartverzorger bij Monuta in Oegstgeest.

Persoonlijke rituelen spelen vaak een mooie rol bij een uitvaart. Kaarsen aansteken rondom de kist. Een mooi gedicht dat door een goede vriend of naast familielid wordt voorgedragen. Of een laatste gebed met elkaar. Ik vind het mooie en waardevolle momenten die nabestaanden een enorme troost en steun kunnen bieden.

Soms kom ik ook spontane, nieuwe of bijzondere rituelen tegen. Zo speelde eens de tas van een overleden mevrouw een grote rol tijdens de uitvaart. Zij liet nooit iemand aan haar tas komen. En daarnaast was ze dol op het krijgen van cadeautjes, al was het maar een pepermuntje of pen. Haar zoon vertelde hierover een mooi verhaal tijdens de afscheidsplechtigheid en vroeg vervolgens aan iedereen om een klein cadeautje in de tas te stoppen. Iedereen zocht direct in zakken en tassen naar iets kleins. Pepermuntjes, zakdoekjes en pennen verdwenen in de tas. En zo ging de tas vol persoonlijke herinneringen en cadeautjes met de vrouw mee naar het hiernamaals.

Bijzonder en persoonlijk

Maar ook het tegenovergestelde maakte ik mee. “Ik wil absoluut geen bloemen krijgen. Ik wil bloemen geven”, had de oude heer uitgesproken op zijn ziekbed. “Mannen geven bloemen”. Zo was hij opgevoed. Deze mooie laatste wens maakte ik graag samen met zijn familie mogelijk. En zo lagen op zijn kist 175 rode rozen. Iedereen die hem een laatste groet gaf, haalde een roos van de kist en nam deze mee naar huis. Wat een bijzonder en persoonlijk gebaar!

Een eer

Ik vind het een hele eer dat ik deel mag uitmaken van deze persoonlijke en bijzondere momenten. Het vertrouwen dat ik krijg van de familie en het feit dat ik mag meedenken om de uitvaart vorm te geven, dát maakt mijn werk zo mooi. Het is alsof ik een beetje bij de familie hoor.

Hoe wilt u herinnerd worden?

Tijdens een eerste gesprek met een uitvaartverzorger luistert de uitvaartverzorger naar wie uw overleden dierbare was en hoe hij of zij in het leven stond. Zo kan er een persoonlijke invulling gegeven worden aan het afscheid. Misschien weet u al hoe uw eigen uitvaart eruit moet zien? Bij Monuta kunt u eenvoudig en kosteloos uw uitvaartwensen kenbaar maken. Ook als u ergens anders verzekerd bent.