Top 10 bijzonder rouwvervoer

Bij rouwvervoer denkt u ongetwijfeld al snel aan een zwarte rouwauto. Maar er is meer mogelijk dan u denkt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor witte auto’s, luxe merken of een limousine in een kleur naar keuze. Maar er kan zelfs meer dan dat. Wat te denken van een motor met zijspan, een rouwkoe of de uitvaartbus? In dit artikel geven we u 10 tips voor bijzonder rouwvervoer. Wat past bij u?

 

  1. Eigen (bestel)auto

Waarom een auto huren of zoeken als de overledene zelf al over een bijzonder voertuig beschikt? De enige voorwaarde is dat de gesloten uitvaartkist er in z’n geheel netjes in kan passen. Een klein autootje is dus niet geschikt, maar een stationwagen of (bestel)busje bijvoorbeeld wel. Denk hierbij aan een glazenwasser of schilder die in zijn eigen bus wordt weggebracht. Goed schoongemaakt, opgeruimd en mooi opgemaakt, is een auto waar de overledene nog in heeft gereden een bijzonder en passend vervoersmiddel voor de laatste rit.

 

  1. Uitvaartbus

Veel nabestaanden kiezen ervoor om zoveel en zolang mogelijk nog bij hun overleden dierbare te zijn. Een rouwbus maakt dit mogelijk. Er is plaats voor meerdere familieleden en de kist. Ook kan de uitvaartbus ingezet worden als volgauto. Uw uitvaartverzorger kan u helpen om een rouwbus te huren bij een bedrijf, zoals de Uitvaartbusservice uit Amsterdam en de Uitvaartbus van Van de Poel uit Deventer.

 

  1. Rouwmotor met zijspan

Een echte Harley Davidson die je naar je laatste rustplaats brengt: voor veel motorrijders is dit de mooiste vorm van rouwvervoer. Een bedrijf in Almere heeft een Harley Davidson zo laten aanpassen dat er op het zijspan een uitvaartkist geplaatst kan worden. Wanneer u deze rouwmotor wilt huren, dan krijgt u hier automatisch een chauffeur bij. Volgens deze specialist in uitvaartbenodigdheden wordt deze motor jaarlijks zo’n tien tot vijftien keer gebruikt voor een laatste rit naar het crematorium of de begraafplaats.

 

  1. Rouwkoets

Leden van het Koninklijk Huis krijgen een afscheid in een rouwkoets. Ook anderen vinden paarden en een koets een mooi laatste vervoersmiddel. Volgens traditie wordt de koets van de koning of koningin voortgetrokken door acht paarden. Prins Claus kreeg er zes, omdat hij ‘slechts’ prins-gemaal was. In overleg met de familie wordt het aantal paarden gekozen en wordt bepaald of deze met of zonder kleden worden gereden. Ook kunnen bepaalde kleuraccenten worden gelegd door bijvoorbeeld linten door de manen te vlechten. Doorgaans kiezen mensen voor een witte of zwarte koets met twee of vier paarden. Een speciale optie is om de koets te laten voorttrekken doorrouwkoe Leentje.

 

  1. Rouwcaravan

In 2006 is de rouwcaravan gepresenteerd tijdens een beurs. En het is meteen een groot succes. De caravan is geschikt voor mensen die graag het rouwvervoer zelf willen verzorgen, bijvoorbeeld met een specifiek vervoersmiddel. Door de caravan erachter te hangen, kan de uitvaartkist probleemloos vervoerd worden. Het is dus een ideale optie wanneer de eigen auto van de overledene wordt gebruikt. Maar natuurlijk is het ook een passend vervoersmiddel voor liefhebbers van caravans en kamperen. Let op: de rouwcaravan kan niet worden gecombineerd met een motor.

 

  1. Loopkoets

Bij een loopkoets is ook aan de kinderen gedacht. Dankzij de speciale kinderstang kunnen zij helpen om de koets, met daarop de uitvaartkist, voort te duwen. Maar ook voor volwassenen is het bijzonder rouwvervoersmiddel. Met hun hand kunnen mensen gemakkelijk contact maken met de kist van de overledene. Hun dierbare is daardoor altijd dichtbij. Deze loopkoets is door maximaal acht vrienden of familieleden voort te duwen. Dankzij de grote wielen rolt hij gemakkelijk en probleemloos over grind en door zand. De loopkoets kan dus ook tot dicht bij het graf komen.

 

  1. Helikopter

Rouwvervoer in de lucht is eveneens mogelijk. Jelle Boon van Monuta Boon in Nieuwleusen regelde ooit deze bijzondere uitvaart voor een overledene, die gek was op helikopters. De uitvaartverzorger regelde vergunningen bij de gemeenten, vond een helikopter met voldoende ruimte voor de uitvaartkist en ging persoonlijk op zoek naar landingsplaatsen. “Deze man was al langere tijd ziek en had zijn uitvaart helemaal uitgestippeld”, vertelt Boon. Hij gaf zelf aan dat hij zijn laatste vlucht graag per helikopter wilde maken. Ik ben blij dat ik dit voor de familie heb kunnen doen.”

 

  1. Uitvaartfiets

Deze optie is misschien wel het meest milieubewust: de uitvaartfiets of bakfiets. Voor- of achterop kan dan de kist geplaatst worden. Nabestaanden kunnen meelopen of meefietsen naar het crematorium of de begraafplaats. Er zijn fietskarren of bakfietsen, die groot genoeg zijn voor een uitvaartkist. Anders biedt de Ode in Amsterdam een speciaal hiervoor ontworpen open fietskar aan, waarmee de kist goed overgebracht kan worden naar een andere locatie.

 

  1. Tractor

De boer die nooit op vakantie ging en graag bij zijn dieren was, wil misschien wel graag weggebracht worden op zijn eigen tractor. Dat is voor hem een passend afscheid. In de cabine van de tractor is hoogstwaarschijnlijk geen plek voor de uitvaartkist. Maar in een wagen erachter, die mooi aangekleed en versierd is, kan de kist ook heel goed vervoerd worden.

 

  1. Uitvaartboot

Wanneer het water voor de overledene een belangrijke rol heeft gespeeld, dan kan een uitvaartboot een passend vervoersmiddel zijn voor de laatste tocht. Wat te denken van een vaart door de grachten of over een rivier in de eigen stad of dorp? Er zijn diverse uitvaartboten in ons land, maar vervoer in een eigen boot of sloep is ook goed mogelijk. Wel moet hierbij rekening gehouden worden met de afmetingen van de kist. Uiteraard moet ook voorkomen worden dat de uitvaartkist in het water terechtkomt en de overledene onbedoeld een zeemansgraf krijgt.

 

Nieuwsgierig geworden?

Heeft een van de bovenstaande mogelijkheden u aan het denken gezet? Of bent u nieuwsgierig geworden naar een van deze vormen van rouwvervoer? Dan helpen wij u graag verder. U kunt deze wensen vastleggen in uw uitvaartwensen. Of u kunt vrijblijvend in gesprek gaan met een van onze uitvaartverzorgers om de mogelijkheden door te nemen. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op.

Reactie toevoegen