Wat vergeten we na een uitvaart?

Tijdens een uitvaart denk je wel aan iets anders, dan aan je paraplu. Een uitvaart is vaak een gelegenheid waarbij de gasten emotioneel ‘vol’ zitten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er na afloop wel eens spullen achterblijven, zoals… slippers of een paraplu.

Benieuwd naar wat er zoal achterblijft, deed Monuta een inventarisatie onder haar medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor de voorbereidingen en nazorg van uitvaarten. Zij lopen na een uitvaart altijd een rondje door de ruimte, als de gasten net weg zijn. Vaak blijft er wel iets achter. 

Top vijf meest gevonden voorwerpen na uitvaarten:

  1. Paraplu
  2. Jas
  3. Sjaal
  4. Sleutel(s)
  5. Mobiele telefoon

Wat doen we met gevonden voorwerpen?

Soms is de eigenaar snel te achterhalen, bijvoorbeeld als er een foto van de eigenaar op het beginscherm van een mobiele telefoon staat. Andere keren is het wat moeilijker. Dan bewaren we de spullen, totdat de eigenaar zich meldt of we informeren de opdrachtgever. 

Alma, senior coördinator uitvaartzorg van Monuta Ede en Zeist, merkt op dat er soms wel hele opvallende voorwerpen worden vergeten: ’'s Morgens reed ik het terrein van de uitvaartlocatie in Zeist op en zag op de parkeerplaats twee leren slippers naast elkaar staan. Een heel apart gezicht. De slippers nam ik mee naar binnen. In de loop van de dag belde een meneer of er slippers waren gevonden. Hij had bij het verlaten van zijn auto nette schoenen aangedaan voor een condoleance en zijn slippers naast zijn auto gezet. Bij vertrek was het al donker, waardoor hij ze helemaal niet meer had opgemerkt en zo was vertrokken.”

Het vergeten van voorwerpen is van alle leeftijden. Als het voorafgaand aan de uitvaart regent en na afloop het inmiddels droog is, dan zijn de jas en de paraplu snel vergeten. Die mis je dan pas weer bij de volgende regenbui. Zo zag Marcel, uitvaartassistent in Ede na een uitvaart een opvallende jas hangen in de garderobe, waarvan hij toevallig wist van wie die was: “Ik twijfelde geen moment en reed meteen achter de stoet aan. Terwijl de persoon uit de auto stapte, kon ik hem in zijn vergeten jas helpen.” 

Zelf iets vergeten na de uitvaart? 

De medewerkers van Monuta zijn de steun bij ieder afscheid. Dat geldt niet alleen voor de familie van de overledene, maar ook voor de andere aanwezigen bij een uitvaart. Zij helpen met het zo waardig mogelijk afscheid nemen. Als daar het bewaren van de vergeten jas bij hoort, dan doen zij dat graag.

Ben je zelf iets vergeten na een uitvaart? Informeer dan bij de uitvaartverzorger van Monuta of het is gevonden. Je kunt ons 24 uur per dag bereiken via het gratis telefoonnummer 0800 – 023 05 50.