Reactie toevoegen

Het is niet de meest voor de hand liggende locatie om te bezoeken tijdens een vakantie: een begraafplaats. Toch is het vaak een oase van rust in een drukke stad vol musea en andere bezienswaardigheden. Met de vakantie in het vooruitzicht geven wij u graag tien tips voor begraafplaatsen in binnen- en buitenland die de moeite van het bezoeken echt waard zijn. Dat is weer eens wat anders dan een pretpark, strand of museum!

1. Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag
Het is een van de grootste en oudste begraafplaatsen van ons land: het Haagse Oud Eik en Duinen. Hier zijn zelfs nog de resten te zien van een kapel uit de dertiende eeuw. Verder vindt u hier vooral veel bijzondere flora en fauna, maar ook adellijke graven. Bekende Nederlanders als politicus Willem Drees, schrijver Louis Couperus en schilder Hendrik Willem Mesdag liggen hier begraven. U kunt de begraafplaats gratis bezoeken en gebruikmaken van een van de diverse routes over het terrein.

2. Père-Lachaise in Parijs
Ooit was het een landgoed en tegenwoordig is het de meest bezochte begraafplaats ter wereld: Père-Lachaise. Deze rustplek is vernoemd naar pater Francois d’Aix de la Chaise, de invloedrijke biechtvader van koning Lodewijk XIV, die er meer dan dertig jaar woonde. Begin 1800 werd het terrein een begraafplaats, maar erg populair was het niet. Daarom werden de resten van enkele beroemdheden, zoals Molière en La Fontaine, overgebracht naar Père-Lachaise. Dat deed de populariteit van deze rustplek goed. Inmiddels liggen hier ook Jim Morrisson, Oscar Wilde en Édith Piaf te rust. Online kunt u zelfs over de begraafplaats struinen en rondkijken.

3. Highgate Cemetery, Londen
In de Londense buitenwijk Highgate ligt de bekende begraafplaats Highgate Cemetery. Sinds de opening in 1839 was West Cemetery een hele populaire plek om begraven te worden. Daardoor werd later East Cemetery ingericht. Op beide begraafplaatsen liggen vele bekende mensen. Het oostelijke deel is voor een kleine prijs toegankelijk. Publiekstrekker is het grote monument voor Karl Marx. Het westelijke gedeelte is alleen met een gids te bezoeken, maar zeker de moeite waard. Oude en overwoekerde graven doen denken aan het decor van een horrorfilm. Bram Stoker deed hier inspiratie op voor het schrijven van Dracula.

4. Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer
Op D-Day vielen veel slachtoffers en die kregen vrij snel een rustplaats vlakbij de stranden. De huidige rustplaats ligt op een steenworp afstand. Het stuk land voor deze grote begraafplaats is door de Franse regering in bruikleen gegeven aan de Amerikanen. In totaal liggen er zo’n 10.000 oorlogsslachtoffers. Er is ook gedacht aan een monument voor onbekende soldaten. Mogelijk kent u deze locatie uit de film Saving Private Ryan, waarin de begraafplaats aan het begin en einde te zien is. Deze indrukwekkende rustplek en het bijbehorende bezoekerscentrum kunt u kosteloos bezoeken.

5. Zorgvlied in Amsterdam
De bekendste begraafplaats in ons land is misschien wel Zorgvlied in Amsterdam. Vele bekende Nederlanders vonden hier een laatste rustplek: van Annie M.G. Schmidt tot Herman Brood en van Boney M tot Anthonie Kamerling. Op de website vindt u een plattegrond met daarop bijzondere graven. U kunt op uw gemak over de begraafplaats rondwandelen en genieten van de rust die er heerst. Omdat Zorgvlied aan de rand van de stad ligt, is het echt een moment van bezinning in een anders vrij hectische stad.

6. Joodse begraafplaats in Praag
In Praag kunt u de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats van Europa bezoeken. Deze was in gebruik van 1478 tot 1786. Tegenwoordig is het een onderdeel van het Joods Museum. Naar schatting liggen er ongeveer 100.000 mensen onder ongeveer 12.000 grafstenen. Dat betekent dat mensen soms boven op elkaar liggen in een graf; er kunnen wel 12 lagen zijn! Deze begraafplaats is te bezoeken in combinatie met een tour door het Joods Museum en het Joodse deel van de stad. Voor een kleine meerprijs mag u ook foto’s maken.

7. Cemetery of Staglieno in Genua
Op een mooie heuvel vlakbij Genua ligt de enorm grote begraafplaats Staglieno, die bekend is om zijn monumentale beeldhouwwerken. Er liggen dan ook niet alleen veel Italiaanse beeldhouwers begraven, maar ook Constance Lloyd, de vrouw van Oscar Wilde. Ook zijn er ruim 200 Britse oorlogsgraven. Mark Twain schreef over Staglieno en Nietzsche bezocht deze locatie vaak en voerde er filosofische discussies. Vele jaren later gebruikte de Engelse band Joy Division foto’s van monumenten voor het artwork van hun platen. Geïnteresseerden kunnen deze begraafplaats dagelijks bezoeken. Op sommige dagen mogen huisdieren zelfs mee.

8. Amerikaanse begraafplaats in Margraten
Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten liggen ruim 8.000 militairen begraven. Het grondgebied is voor eeuwigdurend gebruik beschikbaar gesteld aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika. Dankzij een hoge toren van 30 meter is de begraafplaats tot ver in de omtrek zichtbaar. Het is een indrukwekkend gezicht om de vele rijen met witte kruizen te zien. De Amerikaanse Begraafplaats en het bijbehorende bezoekerscentrum zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Ook kunt u hier gratis rondleidingen volgen. In mei is er een speciale en openbaar toegankelijke dodenherdenking, waar vaak ook vele hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland deelnemen.

9. De Catacomben in Parijs
Waar we tegenwoordig gewend zijn aan bovengrondse begraafplaatsen, koos men vroeger ook wel voor ondergronds begraven. De catacomben in Parijs zijn hier een goed voorbeeld van. In de kalksteengroeven werden vanaf 1786 de beenderen van overvolle kerkhoven ondergebracht. In een uitgebreid gangenstelsel liggen de resten van zes miljoen – grotendeels anonieme – Parijzenaren. Ongeveer 1,7 kilometer tunnel kan worden bezocht. De toegangsprijs is 5 euro. Houd wel rekening met lange wachtrijen voor deze indrukwekkende en morbide begraafplaats.

10. Merry Cemetery in Sapanta
De Roemeense begraafplaats Merry Cemetery, ook wel Cimitrul Vesel, is een nationale toeristische bezienswaardigheid. Het staat bekend om zijn kleurrijke graven en duistere humor. Op ieder graf staan komische rijmpjes die iets vertellen over de overledene. Deze traditie begon in 1935 met de lokale timmerman en zijn leerling heeft deze taak nu overgenomen. In Sapanta kijken ze op verfrissende wijze naar de dood met handgemaakte houten graven, vrolijke versieringen en grappige limericks. Dat zorgt ervoor dat een bezoek aan deze begraafplaats een hele bijzondere ervaring wordt. Deze locatie heeft geen site, maar online zijn er wel diverse vertalingen te vinden van de rijmpjes op de graven.

Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over bijzondere begraafplaatsen in Europa, dan kunt u kijken op de site van de Association of Significant Cemeteries in Europe. En bent u nieuwsgierig geworden naar de begraafplaats(en) in uw omgeving, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de uitvaartverzorgers van uw vestiging. Wij vertellen u hier graag meer over!