Actueel

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

Monuta Helpt - Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker

Op 8 november jl. heb ik als ambassadeur namens Monuta Helpt een welverdiende cheque van €4525,00 mogen uitreiken aan Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. VOKK steunt gezinnen met een kind met kanker en werkt aan optimale zorg voor kind en gezin in alle fasen. VOKK heeft de donatie mogen ontvangen voor het project "Herdruk Brussenspinsels”.

Brussenspinsels is een boekje voor en door brussen (broers en zussen) van een overleden kind met kanker. Met gedichten en uitspraken van brussen, met aandacht voor emoties, met ruimte om zelf te schrijven.

Foto vlnr:

Vijf praktische tips om uitvaartwensen te bespreken

Iedere dag maken we keuzes, bewust of onbewust, met kleine of grote gevolgen voor nu én voor later. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Hoe willen we dat ons afscheid eruitziet? De meeste mensen willen wel een afscheid dat bij hun leven past, maar staan hier niet bij stil wanneer ze nog volop in het leven staan. Op zich erg logisch, maar praten over uitvaartwensen zou toch doodgewoon moeten zijn? Ook al weten we dat het belangrijk is om hier op tijd bij stil te staan, toch zien we dat dit gesprek vooruitgeschoven wordt.

5 manieren om te besparen op grafkosten

Vergelijken van grafkosten is niet het eerste waar u aan denkt wanneer een dierbare overleden is. Toch kan dit de moeite waard zijn. De grafkosten en onderhoudskosten voor een graf verschillen sterk per gemeente. Daarover kunt u alles lezen in het grafkostenonderzoek van Monuta. Ook hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet.

Kerkelijke begraafplaatsen goedkoper

Monuta ondersteunt nieuw initiatief Eet mee! Vaste gast

Ruim 800.000 senioren eten altijd alleen. Hoe gezellig kan het zijn om tenminste een keer per maand bij iemand in de buurt aan te schuiven? Sinds kort verbindt Eet mee! Vaste gast senioren in de gemeente Nieuwegein met een vast eetadres in hun buurt waar ze een à twee keer per maand als kunnen aanschuiven voor een gezellige maaltijd. Monuta ondersteunt dit mooie initiatief van harte en Bas Poelstra van Monuta Bas Poelstra overhandigt namens Monuta Helpt een cheque van € 2500,- aan de stichting.  

Uitvaart in Spaanse sferen

Recent heb ik een bijzondere en temperamentvolle uitvaart (volledig in Spaanse stijl) mogen verzorgen. Naast een bloemstuk in de kleuren van de Spaanse vlag en  echte Spaanse wijn met tapas na afloop van de plechtigheid, was een belangrijk en prachtig onderdeel Spaanse livemuziek tijdens de ceremonie. Gitarist Ruud Post wist in samenspel met Falu (zang) en Ron (slagwerk op de cajon) perfect aan te sluiten bij de sfeer en emotie. Lees in zijn blog zijn verslag van de uitvaart en luister naar de tango die live ten gehore werd gebracht.