Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

Soms wil een vriend of kennis de uitvaart wel regelen, maar niet achterblijven met kosten. U kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld een uitvaartverzekering af te sluiten, of door geld te reserveren voor de uitvaart.

3. Er zijn instanties die opdrachtgever kunnen zijn

Het is ook mogelijk om de uitvaart te laten regelen door een instantie, zoals Partiar. Dit kan prettig zijn als u niemand wilt belasten met deze rol. De praktische invulling van de uitvaart kan alsnog door familie of vrienden worden gedaan.

4. Een uitvaart regelen is makkelijker als de wensen bekend zijn

Een opdrachtgever moet veel keuzes maken. Het helpt als uw wensen bekend zijn. U kunt uw wensen bespreken, online of op papier vastleggen, of doornemen met een uitvaartverzorger.

5. Download de checklist

Op de checklist ‘Wat te doen bij overlijden’ kunt u alvast belangrijke praktische gegevens invullen. Zoals het telefoonnummer van uw huisarts en het polisnummer van een eventuele verzekering.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het voorbereiden op een uitvaart? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee over het vinden van een opdrachtgever en het vastleggen van uw wensen.