Actueel

Confrontatie met de dood

Confrontatie met de dood

Ieder mens wordt in het leven geconfronteerd met de dood, dit gebeurt van jongs af aan, ook kinderen zien de dood al en hebben hier ook vragen over. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een kind te maken krijgt met het overlijden van een huisdier. Voor een kind is het goed als het eerst op afstand de dood leert kennen, hierdoor kan er op een langzame manier begrip voor ontstaan.

Toeristische bezienswaardigheden en de dood: Nederlands Uitvaart Museum

Toeristische bezienswaardigheden en de dood: Nederlands Uitvaart Museum 

Ook in Nederland zijn veel mogelijkheden voor een dagje uit. Vele mensen zullen er niet snel aan denken om naar het Nederlands Uitvaart Museum te gaan, maar de dood zegt veel over ons leven, onze afkomst en de tijd waarin we leven, zoals mooi beschreven staat op de website van dit museum.

Toeristische bezienswaardigheden en de dood: Ossuarium van Sedlec

Toeristische bezienswaardigheden en de dood: Ossuarium van Sedlec

Het is weer zomervakantie voor velen, tijd om te genieten en voor velen ook om op vakantie te gaan of leuke dagjes uit te plannen. Tijdens die dagjes uit en tijdens de vakanties worden er vele bezienswaardigheden bezocht, vaak hebben deze ook met de dood te maken.

Stilstaan bij de dood

Stilstaan bij de dood

Het leven gaat door en is altijd erg hectisch. Toch komt er voor iedereen een moment dat er een einde komt aan dit leven. Daarbij komen altijd heftige emoties naar boven, zowel bij degene die stervende is als bij de nabestaande en zelfs bij mensen die er van een grotere afstand bij betrokken zijn. Dit komt, omdat we er allemaal mee te maken krijgen, we gaan allemaal dood en kennen tijdens ons leven ook allemaal mensen die overlijden.

Troosttassen voor scholen

In mijn vorige column schreef ik al over jongeren en rouw, Monuta is erg met dit onderwerp bezig en heeft speciaal twee tassen ontworpen met behulp van een rouwspecialiste voor het onderwijs. Er is een tas voor het basisonderwijs en een tas voor het middelbaar onderwijs. Ook in de tas zijn er voor de verschillende leeftijden verschillende materialen

Lezing 'Jongeren en rouw'

Als ouder, maar ook als elk ander die met jongeren te maken heeft, wil je een kind nooit verdrietig zien. Toch krijgen ook kinderen te maken met verlies en daarbij horend, dus ook met verdriet. Toch gaan jongeren heel anders met verlies en verdriet om dan volwassenen en is dit ook bij alle kinderen weer anders. Elk kind heeft net als elke volwassene een eigen persoonlijkheid.

De uitvaartbus

Er zijn vele mogelijkheden voor rouwvervoer, zodat ook het vervoer van de overledene op een persoonlijke manier kan plaatsvinden. Veel mensen vinden een grijze rouwauto erg mooi met enkele volgauto’s, maar er bestaan vele andere mogelijkheden. In deze column bespreek ik de uitvaartbus.

In eerste instantie klinkt een bus raar voor het vervoer van een overledene, ook voor mij. Echter na het zien van de uitvaartbus was ik snel overtuigd dat dit een waardige en troostvolle manier van vervoer kan zijn.

Leven en uitvaren

In mijn column van vorige maand schreef ik dat ik deze keer een interview zou hebben met de teamleider van het Team Bijzondere Uitvaarten, Hans Bleijerveld. Helaas is het door zijn drukke werkzaamheden niet gelukt om mijn vragen te kunnen beantwoorden. Daarom heb ik gekozen voor een ander belangrijk onderwerp: wereldlichtjesdag. Op deze dag wordt stilgestaan bij het ergste wat een mens kan overkomen: het verlies van een kind.

Leven en Uitvaren: Het Team Bijzondere Uitvaarten

Ieder mens is bijzonder en daarom is ook elke uitvaart bijzonder. Tegenwoordig krijgen uitvaarten steeds meer een persoonlijk tintje. Toch bestaat er bij Monuta een Team Bijzondere Uitvaarten, voor als een uitvaart zo bijzonder is dat er extra expertise gevraagd is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de overledene een bijzondere rol had in de samenleving, welke rol weer terugkomt bij de uitvaart. Ook bij rampen en calamiteiten met veel dodelijke slachtoffers wordt het Team Bijzondere Uitvaarten om advies gevraagd.