Opties voor asbestemming

055 - 5341850 24/7 bereikbaar

Na de crematie verzamelen wij op een zorgvuldige manier de as. Er volgt nu een bezinningsperiode van een maand. U kunt dan rustig nadenken over wat u met de as wilt doen. Dit is een wettelijk verplichte periode. Wij bewaren de as in een algemene nis, die u niet mag bezoeken.

Welke opties zijn er?

Voor nabestaanden is het vaak prettig dat ons crematorium naast de algemene begraafplaats ligt. U heeft hierdoor diverse opties voor de asbestemming op dezelfde plek. Hierover geven wij u uiteraard graag advies. U kunt denken aan het volgende:

  1. Bijzetting in/op een graf
  2. Urnenkelder
  3. Urnenmuur
  4. Bosurnengraf
  5. Binnencolumbarium
  6. Verstrooien op een strooiveld
  7. Verstrooien op in het water
  8. Bewaren in een urn of assieraad

Duidelijke informatie over de asbestemming.” - anoniem

Bijzetting in/op een graf

U kunt een urn met de as laten bijzetten in een bestaand graf. Of de asbus kan op het graf verwerkt worden. Deze mag echter niet los staan. Verder mag u de as verstrooien op of in het graf.

Urnenkelder

Op begraafplaats Heidehof kunt u verder nog kiezen voor een urnenkelder. Hierin kunt u maximaal vier asbussen plaatsen. U kunt deze voor twintig jaar huren en daarna verlengen met steeds tien jaar.

Urnenmuur

Buiten in de urnentuin op Heidehof staat een urnenmuur. Hierin kunt u een of twee asbussen plaatsen. Deze nissen, met afdekplaat, kunt u huren voor twintig jaar en steeds verlengen met tien jaar. Of u kunt een nis huren voor tien jaar en steeds verlengen met vijf jaar.

Bosurnengraf

U kunt de urn ook in een bosurnengraf bij laten zetten. Hier mag u eventueel een speciale gedenksteen bij laten plaatsen in de vorm van een blad: een urnament. Bosurnengraven kunt u voor een periode van tien jaar huren en daarna steeds met vijf jaar verlengen.

Binnencolumbarium

Naast ons crematorium vindt u twee binnencolumbaria. Het ene gebouw is een oud kapelletje, het andere gebouw is nieuwer. In beide panden vindt u nissen waar u een of twee sierurnen kunt neerzetten. U mag zelf een nis uitkiezen voor de urn. Het is ook mogelijk om bloemen, een foto of een ander persoonlijk accent te plaatsen. En als u dat wilt, dan kan de nis afgesloten worden met een glasplaat. De sierurn kan versierd worden met een naamplaatje, persoonlijk gedichtje of tekst. U kunt het binnencolumbarium (net als de rest van de begraafplaats) bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang.

Je merkt dat mensen soms nog niet zo goed weten wat ze met de as moeten doen. Willen ze het thuis neerzetten? Ergens anders? Of toch verstrooien? Vaak kiezen ze dan voor een nis in ons columbarium. Die kun je per jaar huren. Dat geeft soms net even de tijd en ruimte om na te denken over een goede bestemming voor de as.” – manager Els van den Brink

Verstrooien op een strooiveld

U mag de as ook verstrooien op een speciaal hiervoor aangewezen plek: een strooiveld. Ook de begraafplaats beschikt over een natuurlijk en bosrijk strooiveld.

Verstrooien in het water

Het is ook mogelijk om de as te laten verstrooien in het water. Wij kunnen dit voor u verzorgen. Nabestaanden mogen bij het verstrooien aanwezig zijn, maar dit hoeft niet. Verstrooien kan bijvoorbeeld in de Waddenzee en de Noordzee.

Bewaren in een urn of assieraad

Wij hebben een assortiment van diverse sierurnen en assieraden. In een aantal gevallen is het zelfs niet te zien dat het om een urn of sieraad met as gaat. U bepaalt zelf of u dit wilt vertellen. U kunt ons aanbod, na het maken van een afspraak, in ons crematorium bekijken. Tijdens deze afspraak geven wij u graag dvies over onze herinneringsproducten. Wilt u advies van onze specialist op dit vlak, dan kunt u het beste op dinsdag of donderdag bellen of een afspraak maken op deze dagen.

Asbestemming en tarieven 2021

In onze brochure leest u meer over de tarieven rondom asbestemming en hier leest u de tarieven voor de crematie. Heeft u hier vragen over? Neemt u dan gerust contact met ons op via 055 - 534 18 50.

Wilt u vrijblijvend advies?

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd bij de medewerkers van ons team terecht voor advies. Wij kunnen u telefonisch verder helpen of u kunt vrijblijvend een afspraak maken. Wij helpen u graag.