10 tips voor een steuntje in de rug

Wist u dat er in ons land miljoenen mensen bestempeld kunnen worden als mantelzorger? Zij zetten zich belangeloos in voor een dierbare. Wij vinden het tijd dat zij eens bedankt worden voor hun goede zorgen. En dat kunt u zelf heel eenvoudig doen. In dit artikel vindt u 10 tips om een mantelzorger een steuntje in de rug te geven. 

  1. Ga een kopje koffie drinken samen. Dat is voor de mantelzorger een momentje van ontspanning. Maak er een klein feestje van met een lekker gebakje of stuk appeltaart. 
  2. Geef eens een compliment over de goede zorgen. Of complimenteer hem of haar met een nieuwe jas of een ander kapsel. Complimentjes doen het altijd goed.
  3.  Zeg het met bloemen. Ook dat is een mooie blijk van waardering. Wilt u dat de mantelzorger in kwestie langer plezier heeft van uw cadeau, dan is een plant ook een goede optie. 
  4. Als mantelzorger heeft u het al druk genoeg. Neem daarom eens een klusje over van hem of haar. Zo kunt u aanbieden om eens boodschappen te gaan doen of bied aan om te komen schoonmaken. Dat scheelt weer!
  5. Houdt u het liever simpel, dan kunt u ook een kaartje sturen met een mooie tekst. Vertel hierin dat u het waardeert wat iemand allemaal voor een ander doet. 
  6. Mantelzorgers hebben vaak weinig tijd voor zichzelf. Maak daarom eens een wandeling met hem of haar. Wandelen heeft een gunstig effect op lichaam of geest. Bovendien is het een uitstekende gelegenheid voor een goed gesprek.
  7. Wie mantelzorg biedt, eet misschien niet altijd even gezond. Dat schiet er vaak bij in. Neem hem of haar daarom eens lekker uit eten. Of bereid een frisse salade bij u thuis of bij de mantelzorger thuis. Maak er wat lekkers en feestelijks van!
  8. Maak tijd vrij in uw eigen agenda en probeer wat zorgen van de mantelzorger over te nemen. Dat geeft de mantelzorger weer wat tijd voor zichzelf.
  9. edereen wil graag het een en ander van zich af kunnen praten. Bied daarom een luisterend oor. Vraag ook waar de mantelzorger graag over wil kletsen. Sommigen vinden het juist fijn, anderen willen graag afleiding.
  10. Tot slot misschien wel de belangrijkste tip: blijf de ander een steuntje in de rug geven, zeker op drukke of moeilijke moment. Vlak voor of tijdens feestdagen kan iemand wat meer behoefte hebben aan hulp dan op andere tijden in het jaar.