Hoe condoleer je iemand? Vijf tips om medeleven te tonen.

Wanneer iemand in jouw omgeving een dierbare verliest, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Voor sommigen is het zelfs zo lastig om een passende manier van condoleren te vinden dat ze helemaal niets laten horen. Wat zeker is, is dat de meeste nabestaanden elk gebaar van medeleven waarderen. Condoleren kan op veel manieren, het gaat erom dat het bij jou past. Deze vijf tips bieden hulp.

1.    Persoonlijk condoleren

Als je dichtbij de familie staat, is het mogelijk om tijdens een rouwbezoek te condoleren. Als de mogelijkheid er is, staat in de rouwkaart aangegeven waar en wanneer je kan condoleren. Tijdens een rouwbezoek kun je persoonlijk afscheid nemen van de overledene en de nabestaanden condoleren. Je hoeft niet persé de overledene te zien als je daar moeite mee hebt, je kunt ook alleen de nabestaanden condoleren. Twijfel je over het beste moment? Bel dan even van tevoren met de nabestaanden. 

2.    Als woorden tekort schieten

Tijdens een condoleance of uitvaartplechtigheid kan het moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden. Als ‘gecondoleerd met uw verlies’ niet goed voelt, kies dan andere woorden die uitdrukken dat je oprecht meeleeft met het verlies. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘’Wat erg voor je dat je … is overleden’’. Afhankelijk van jullie band kan je in plaats van woorden te gebruiken ook je medeleven tonen door een oprechte blik, een korte aanraking of door een knuffel te geven. 

‘’Achter iedere traan van verdriet, schuilt een glimlach van herinnering.’’

3.    Condoleren met een lach en een traan

Misschien kende je de overledene goed en herinner je mooie momenten met hem of haar. Door een herinnering te delen, creëer je een bijzonder en troostrijk moment. Omdat de tijd vaak beperkt is tijdens een condoleance, kun je de herinneringen op een condoleancekaart schrijven en naar de nabestaanden opsturen. 

4.    Tot wanneer condoleren

Er is geen etiquette over de tijdspanne waarin je iemand kunt condoleren. Meestal vindt men het gebruikelijk om de nabestaande binnen enkele weken te condoleren, maar na een aantal maanden niet meer. Condoleren betekent eigenlijk ’Ik deel je pijn’. Open het gesprek door te zeggen: ‘’Ik hoorde dat je vader is overleden, hoe is het nu met je?’’, en bied een luisterend oor. Toch kan het ook na jaren nog waardevol zijn om aandacht te hebben voor het gemis van een dierbare. Je kunt er eigenlijk dus altijd wat over vragen of medeleven tonen. 

5.    Online condoleren

Tegenwoordig zijn we steeds meer online te vinden. Zo kan je als nabestaande ook een online gedenkplaats maken met de uitvaartverzorger. Hier komt dan informatie over de uitvaart op en achteraf kunnen naasten en belangstellenden hier de nabestaanden condoleren en herinneringen delen.  De nabestaanden bepalen zelf met wie ze de link van deze persoonlijke site delen