Vijf tips bij het kiezen van rouwbloemen

Bijna iedereen ontvangt ze wel eens: Bloemen. Op verschillende momenten in het leven worden bloemen gegeven. Op vrolijke momenten maar ook op sombere momenten, zoals wanneer een dierbare is overleden. Soms zeggen bloemen meer dan woorden. Maar wat is de betekenis van bepaalde soort of kleur bloemen? Deze vijf tips bieden hulp bij het kiezen van een rouwboeket. 

Rouwkaart of advertentie

Kijk in de rouwkaart of advertentie. Soms staat hierin wat de favoriete bloemen waren van de overledene. Het kan ook zijn dat er gevraagd wordt geen bloemen te geven maar te doneren aan een goed doel. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Zelf samengesteld

Er is veel mogelijk met een rouwboeket. U kunt de bloemen bestellen bij een bloemist. Deze kan ook de bloemen op de locatie van de uitvaart bezorgen. Rode en witte rozen komen bijvoorbeeld vaak voor bij een uitvaart, net als orchideeën, zonnebloemen, veldbloemen en anjers. Wilt u graag een uniek boeket? Denk dan eens aan een zelf samengesteld boeket. Als het even kan uit uw eigen tuin. 

Keuze aan de hand van symboliek

Elke bloem heeft een eigen betekenis. Worden er geen specifieke bloemen gevraagd, dan kunt u ook bloemen kiezen aan de hand van de symbolische betekenis. Zo staan rode rozen voor een teken van liefde, jasmijn voor vriendschap en naastenliefde, een vergeet-mij-nietje voor ware liefde en een roze anjer voor ‘ik zal je nooit vergeten’.      

Keuze aan de hand van kleur

Behalve symbolische betekenissen van bloemen, heeft ook de kleur een betekenis. Zo staat paars bijvoorbeeld voor rouw, oranje voor kracht en warmte en staan witte bloemen voor liefde en eenvoud.

Als herinnering

Er zijn geen vaste regels voor welke bloemen u kiest. Belangrijk is dat het goed voelt. Misschien heeft u bij een bepaalde bloem een mooie herinnering aan uw overleden dierbare of kiest u juist de favoriete bloem of kleur van hem of haar.   

Wensen vooraf vastleggen

Voor nabestaanden is het niet altijd makkelijk om een rouwboeket te kiezen. Weet u wat u zelf voor bloemen op uw uitvaart wilt? De keuze van bloemen kunt u overlaten aan uw nabestaanden, maar het geeft vaak rust als u bij leven al aangeeft wat uw wensen zijn. Ook weet u zo zeker dat u een afscheid krijgt dat bij u past. Wat zijn uw favoriete bloemen of wilt u juist dat uw nabestaanden bijvoorbeeld doneren aan een goed doel? Bij Monuta kunt u eenvoudig en kosteloos uw uitvaartwensen online vastleggen in Monuta Uitvaartwensen, ook als u ergens anders verzekerd bent.