Voor iedereen een passend afscheid

Welke herinnering laat u na als u er straks niet meer bent? Of wilt u uw nabestaanden een boodschap meegeven? We staan niet dagelijks stil bij deze vragen. Een uitvaartverzorger helpt nabestaanden om een uitvaart persoonlijk te maken. Het is belangrijk dat een afscheid past bij hoe iemand in het leven stond, ook voor het verwerken van het verlies. Uitvaarten worden steeds persoonlijker en ook nabestaanden denken vaker bewust na over welke muziek of bloemen het beste passen bij hun overleden dierbare. Wat past bij u? Lees vier verhalen over een persoonlijk en passend afscheid. 

De wereld beter maken

Daar stonden ze dan, in het midden van de aula; alle beren van mevrouw Jansen bij elkaar. “Als u wilt, kiest u een beer uit. Ontferm u net zoals mevrouw Jansen over de beren en kinderen deed en laat dit een oproep zijn om u ook in zetten voor andere mensen. Maak de wereld een beetje beter”, sprak de uitvaartverzorger tijdens het afscheid van Mevrouw Jansen. Mevrouw Jansen repareerde kapotte beren en zij en haar knuffelberen waren dan ook onafscheidelijk. Ze had niet alleen een passie voor haar beren, maar ze wilde ook de wereld een stukje ‘beter maken’ door zich in te zetten als vrijwilliger voor kinderen die hulp nodig hebben. Op haar afscheid werd hier door de uitvaartverzorger bij stilgestaan. 

4711

“Oma stopte altijd haar zakdoek in haar mouw en droeg net als veel andere oma’s het parfum ‘4711’.” De kleinkinderen van oma Nellie hadden een sterke band met haar en waren ontroostbaar na haar overlijden. Om oma te eren, bedacht de uitvaartverzorger samen met de kleinkinderen om op elke stoel in de aula een ‘zakdoekje van oma’ neer te leggen. Oftewel een zakdoekje besprenkeld met haar favoriete ‘4711’. “Wanneer je verdrietig bent en moet huilen, troost je dan met het zakdoekje en denk aan oma Nellie.”

Vlindervrij

Iedereen wist dat mevrouw Mol van vlinders, het symbool voor vrijheid, hield. Haar vitrinekastjes waren gevuld met verschillende beeldjes. Wie op vakantie was geweest kon niet thuis komen zonder een beeldje van een vlinder voor haar mee te nemen. Mevrouw Mol was een arme vrouw, maar voelde zich rijk omdat ze ‘vrij’ was. Na het afscheid werden de genodigden gevraagd om allemaal een vlinder mee te nemen. Als aandenken aan mevrouw Mol, maar ook als symbool voor vrijheid. 

De moestuin

“Het is beter te geven dan te ontvangen.” Dat was het motto van Henk. Elke week liep hij met een kruiwagen naar zijn moestuin waar hij zijn vrije tijd doorbracht. Bijzonder aan Henk was dat hij wanneer hij met de oogst onderweg naar huis liep, altijd zo vrijgevig was naar zijn buurtgenoten, dat hij met een lege kruiwagen thuis kwam. “Neem maar wat”, zei hij dan. Tijdens de uitvaart van Henk stond er bij de uitgang van het uitvaartcentrum een grote kruiwagen met groenten. De uitvaartverzorger sprak namens de familie: “Neem allemaal maar wat. Ter gedachtenis aan Henk. Het is beter te geven dan te ontvangen.” 

Persoonlijk afscheid

Tijdens het eerste gesprek met een uitvaartverzorger luistert de uitvaartverzorger naar wie uw overleden dierbare was en hoe hij of zij in het leven stond. Het delen van verhalen levert een goed beeld op van degene die overleden is. En dat is belangrijke informatie voor een persoonlijk afscheid. Het bedenken van een ritueel of het geven van een persoonlijke invulling van de uitvaart kan fijn zijn voor het verwerken van het verlies. 

Hoe wilt u herinnerd worden?

Misschien wilt u ook een boodschap meegeven aan uw naasten. Bij Monuta kunt u eenvoudig en kosteloos uw uitvaartwensen kenbaar maken. Ook als u ergens anders verzekerd bent. In een voorgesprek neemt de uitvaartverzorger alle wensen met u door en bespreekt de mogelijkheden. Het geeft een gevoel van rust als uitvaartwensen zijn besproken en zijn vastgelegd.