Wat doet een uitvaartverzorger?

In de periode nadat er een dierbare is overleden komt er vaak veel op u af. In de korte tijd na het overlijden tot aan de dag van de uitvaart moet er veel geregeld worden. Een uitvaartverzorger staat u van begin tot eind bij en neemt veel zorg uit handen. Maar wat doet een uitvaartverzorger precies? En zijn er ook dingen die u zelf of samen met de uitvaartverzorger kunt doen?

Eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek met de uitvaartverzorger luistert de uitvaartverzorger naar wie uw overleden dierbare was en hoe hij of zij in het leven stond. Het gaat er om dat het afscheid uiteindelijk past bij uw wensen en van uw overleden dierbare. Verder zal de uitvaartverzorger praktische zaken bespreken en regelen zoals de keuze voor een begrafenis of crematie, de opbaarlocatie en de dag en tijd van de uitvaart. Ook het aangeven van het overlijden bij de gemeente en het regelen van de overlijdensakte zal de uitvaartverzorger op zich nemen.

Draaiboek

Een belangrijke taak van de uitvaartverzorger is u begeleiden bij de keuzes rondom het afscheid. Na het eerste gesprek maakt de uitvaartverzorger een draaiboek en ontvangt u een kostenbegroting. Andere aanvullende wensen zullen worden besproken en worden geregeld, zoals de keuze voor de uitvaartkist, muziek, vervoer en de catering. In de dagen tot de uitvaart heeft u dagelijks contact met de uitvaartverzorger en geeft u samen verder invulling aan het afscheid.

Ontzorgen

U bepaalt zelf of en hoeveel u zelf wilt doen. De uitvaartverzorger neemt uw zorgen weg door alle praktische zaken te regelen, zodat u zich kunt richten op het afscheid van uw overleden dierbare. Wat u zelf en samen met de uitvaartverzorger voor uw overleden dierbare kunt doen, is bijvoorbeeld helpen bij de laatste verzorging. Ook kunt u ervoor kiezen om samen met andere nabestaanden de uitvaartkist te dragen en geen gebruik te maken van professionele dragers.

Nazorg

Een aantal weken na de uitvaart neemt de uitvaartverzorger contact met u op om te horen hoe het met u gaat en om te horen hoe u terugkijkt op het afscheid. Ook kan de uitvaartverzorger u helpen met het schrijven van de tekst voor de dankbetuigingen, hulp bieden bij het regelen van een grafsteen of een keuze te maken voor de asbestemming.

Voor iedereen anders

Ook voor uzelf is het goed om alvast na te denken over uw uitvaart. Waar mogen uw nabestaanden bijvoorbeeld bij helpen? Of wilt u bepaalde keuzes aan uw nabestaanden overlaten? Een uitvaart is persoonlijk en daarom voor iedereen anders. Door uw wensen van tevoren al vast te leggen, blijven nabestaanden niet met onverwachte vragen achter.

Wat zijn uw wensen?

Bij Monuta kunt u eenvoudig en kosteloos uw uitvaartwensen kenbaar maken. Ook als u ergens anders verzekerd bent. U kunt uw uitvaartwensen ook vrijblijvend bespreken met een uitvaartverzorger van Monuta. Neem gerust contact op voor meer informatie.