3 ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenisiedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerkgehoudenTegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overledendierbare meer persoonlijk te makenDenk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.

1. Het mag ook echt anders
Steeds vaker kiezen nabestaanden voor een uitvaart buiten de kerk of het uitvaartcentrum. Een afscheid kan buiten in de natuur of thuis plaatsvinden. Maar denk ook eens aan die leuke strandtent in de buurt, de kantine van de lokale scouting of het theater. Voor voetbalfans is het zelfs mogelijk te kiezen voor een voetbaluitvaart waarbij de uitvaart op de middenstip plaatsvindt.

Ook voor het rouwvervoer geldt dat er alternatieven zijn, zoals een rouwbus, loopkoets of een rouwcaravan. En wat dacht u van de vaak sombere muziek tijdens de afscheidsdienst? Tegenwoordig wordt er ook gekozen voor vrolijke en swingende muziek. Zelfs een hit als 'Liever te dik in de kist (dan weer een feestje gemist)' wordt aangevraagd. Daarnaast kunnen de nabestaanden een videoverslag of fotocollage laten maken als aandenken.

2. Nabestaanden willen meer zelf doen
Er ontstaat meer vrijheid omdat ongeschreven regels worden losgelaten. Nabestaanden mogen dan ook een eigen invulling aan het afscheid geven. Er zijn verschillende dingen die de nabestaanden familie zelf mogen doen. Denk hierbij aan:

  • Het helpen bij de laatste verzorging (het wassen, aankleden en opmaken)
  • Het samenstellen van de rouwkaart met eigen teksten of foto’s
  • Het dragen van de kist
  • Het zelf maken van de kist (mits deze voldoet aan de wettelijke eisen)
  • Zingen of bespelen van een instrument tijdens de afscheidsdienst
  • De koffietafel thuis of in het favoriete restaurant van de dierbare laten plaatsvinden

3. ​Groene uitvaart
Steeds meer mensen vinden een duurzame samenleving en milieuvriendelijk zijn belangrijk. Zij kunnen daarom ook kiezen voor een milieubewust afscheid. Denk hierbij aan een uitvaartkist die gemaakt is van FCS-hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke gekochte kist plant Staatsbosbeheer een boom terug. Bij een groene uitvaart hoort ook een natuurbegraafplaats. Hier wordt iemand begraven in de natuur en mag er geen grafmonument worden geplaatst. Natuurgraven gaan langzaam op in de natuur. Eventueel kunt u zelf een plek uitkiezen en door een natuurgraf te kopen draagt u bij in het in stand houden van het natuurgebied.

Wat zijn uw wensen?
​Heeft u al nagedacht over uw uitvaartwensen? Kiest u voor een traditionele uitvaart of een persoonlijk afscheid? Bij Monuta legt u eenvoudig uw uitvaartwensen online vast. Met de uitvaartkostenmeter berekent u eenvoudig met welk budget u rekening moet houden.