Als een overlijden heel dichtbij komt

Een dag voordat ik terugkwam van vakantie kreeg ik een telefoontje uit het buitenland. Mijn goede vriend Gerard belde mij wakker en vertelde dat onze vriendin Wilma plotseling was overleden. Dat kon niet! We hadden de avond ervoor nog een potje Wordfeud gedaan.

Moeilijkste taak

Het kwartje viel niet. Ik was nog half in slaap. Toen het eenmaal tot mij doordrong, moest ik beginnen aan de meest moeilijke taak; namelijk het regelen van de uitvaart van een goede vriendin. Terwijl ik op dat moment nog in Miami zat.

Wordfeud vrienden

Ik heb Wilma op vakantie leren kennen. Haar partner Hans was haar soulmate. Ze was een verbinder, ze bracht mensen samen en stond midden in het leven. Vaak gingen we samen op vakantie en vierden sinterklaasavonden. En we waren vaste Wordfeud vrienden.

Zomaar een opmerking

Onlangs zagen Wilma en ik elkaar toevallig tijdens een uitvaart. Wilma kende de overledene goed en ik verzorgde de uitvaart. Tijdens het condoleren zei ze dat als er ooit wat met haar zou gebeuren, ik de uitvaart moest verzorgen. Dit omdat de ze uitvaart zo mooi vond. Het was natuurlijk zomaar een losse opmerking. Niet wetende dat ik kort daarna daadwerkelijk haar uitvaart zou begeleiden.

Ik stond daar niet alleen als uitvaartleider, maar ook als goede vriend”

Te dichtbij

In de week van de voorbereiding op de uitvaart is alles in een roes voorbij gegaan. Het was een akelige voorbereiding van een vak wat ik eigenlijk zo mooi vind. Maar deze uitvaart kwam veel te dichtbij. Samen met Hans en een aantal goede vrienden hebben we een prachtig eerbetoon aan Wilma voorbereid. Hans is bloemist. Ik heb nog nooit zo’n prachtige bloemenzee gezien als toen.

Waardige uitvaart

Het is de meest waardige uitvaart geworden. Ik stond daar op dat moment niet alleen als uitvaartleider, maar ook als goede vriend. Het is me gelukt om mijzelf tijdens de dienst sterk te houden. Pas op het moment dat ik de aanwezigen vroeg om voor Wilma te gaan staan en haar een applaus te geven, brak mijn stem…

Iedereen neemt afscheid op zijn eigen manier. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op met Monuta De Bruijn via 070 – 302 07 87 of kijk op www.monutadebruijn.nl.