Monuta: altijd een specialist in de buurt

Zelf regie hebben over je uitvaart. Dat is wat veel mensen willen wat Monuta graag mogelijk maakt. "We komen kosteloos bij mensen langs om over hun afscheid te praten. Ook als ze van plan zijn nog 50 jaar te leven."

Op deze najaarsochtend is team Monuta Den Haag op de begraafplaats Oud Eik en Duinen bij elkaar. Dat bestaat uit André de Bruijn, Arnoud van Unen, Monique Beijersbergen, Felicia Postma, Vasthi Voss en Jack den Heijer. De collega's zijn hier kind aan huis. Hoewel Monuta een landelijk bedrijf is, zijn de Haagse uitvaartadviseurs lokaal vertrouwde gezichten. Ieder heeft een sterke binding met het eigen gebied, waar ze de mensen, locaties en gewoonten goed kennen. Monique Beijersbergen laat aan haar collega’s het fotoboekje zien dat ze een dag eerder kreeg. Het is een eerbetoon aan de voormalige showgirl Jeanne, die in september overleed. Op de voorkant prijkt een levenslustige dame met rood haar, die je lang geen honderd geeft. “Zij kreeg een uitvaart die helemaal bij haar paste. Deze vrouw kon niet tegen kleine ruimtes, dus kwam er een mand in plaats van een kist. Bij Westduin werd ze op de muziek van ‘Rum and Coca-Cola’ van de Andrew Sisters op de schouders gedragen door jonge mannen, daar was ze dol op. Zo pakte ze voor de laatste keer het podium.”

Lokaal vertrouwde gezichten"

Goed voorbereid

Een goed georganiseerd afscheid vraagt om voorbereiding. “We willen graag bij leven iets voor de mensen betekenen,” zegt André de Bruijn. “Vaak merken we tijdens een voorgesprek dat iemand die over zijn afscheid  nadenkt niet eerder zijn wensen met de familie besprak. Of dat ze op het laatst nog van gedachten veranderen en bijvoorbeeld toch liever gecremeerd willen worden. Wij maken het eenvoudiger om moeilijke  vraagstukken te bespreken en helpen om keuzes te maken. Veel mensen vinden het prettig om hun wensen vooraf vast te leggen. Als alles goed geregeld is, kan de familie na het overlijden de aandacht richten op de dag van de begrafenis of crematie en op het invullen van de dienst. We komen vrijblijvend bij mensen langs, ook als ze veertig zijn en van plan zijn honderd te worden. En daarvoor hoef je geen Monuta-verzekering te hebben.”

 

| Bron: Afscheidsbijlage "Ode aan het leven" bij de krant Den Haag Centraal, datum: 9 november 2017 |