Actueel

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

Monuta Spaans wordt Monuta Wilco Leukenhaus

Deventer, 1 november 2018 – Vanaf 1 november verandert de naam van uitvaartorganisatie Monuta Spaans in Monuta Wilco Leukenhaus. Wel blijft de dienstverlening hetzelfde. Zo blijft het team naast Wilco Leukenhaus bestaan uit Liane Smit en Sylvia van Vemde en kan men gewoon gebruik blijven maken van het uitvaartcentrum aan de Mr. H. F. de Boerlaan in Deventer. Het uitvaartcentrum is ook nog steeds beschikbaar om door andere uitvaartverzorgers uit de regio, na overleg, te worden gebruikt.

Vijf praktische tips om uitvaartwensen te bespreken

Iedere dag maken we keuzes, bewust of onbewust, met kleine of grote gevolgen voor nu én voor later. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Hoe willen we dat ons afscheid eruitziet? De meeste mensen willen wel een afscheid dat bij hun leven past, maar staan hier niet bij stil wanneer ze nog volop in het leven staan. Op zich erg logisch, maar praten over uitvaartwensen zou toch doodgewoon moeten zijn? Ook al weten we dat het belangrijk is om hier op tijd bij stil te staan, toch zien we dat dit gesprek vooruitgeschoven wordt.

Monuta Spaans helpt

In een eerdere column schreef ik al over onze lotgenotengroep. Wij organiseren laagdrempelige bijeenkomsten voor weduwen en weduwnaars. Deze bijeenkomsten bestaan uit ontmoetingen met gelijkgestemden. Mijn collega Liane Smit is hier erg actief in. Wij ervaren dat men dit zinvol vindt. Soms zijn er weinig woorden nodig, alleen maar een blik is voldoende. Tijdens deze ontmoetingen worden er soms onderling afspraken gemaakt om een keer samen te fietsen, een schouwburgavond te bezoeken of gewoon met elkaar te wandelen op zondagmiddag.     

5 manieren om te besparen op grafkosten

Vergelijken van grafkosten is niet het eerste waar u aan denkt wanneer een dierbare overleden is. Toch kan dit de moeite waard zijn. De grafkosten en onderhoudskosten voor een graf verschillen sterk per gemeente. Daarover kunt u alles lezen in het grafkostenonderzoek van Monuta. Ook hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet.

Kerkelijke begraafplaatsen goedkoper